8. Marta 2024.
Tehnička poseta Direktoratu u okviru projekta EU

Učesnici trening kursa koji se održava u Beogradu od 4. do 8. marta ove godine, na temu procena bezbednosti postojećih i novih nuklearnih instalacija od spoljašnjih opasnosti (Safety Assessment of existing and new nuclear installations for external hazards), juče su posetili Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Tokom ove tehničke posete predstavnici Direktorata su učesnike kursa upoznali sa temama koje se odnose na: delovanje u slučaju vanrednih događaja, sistem rane najave i vežbe u kojima je Srbija učestvovala.

Ovaj trening kurs, koji je deo projekta Evropske komisije „Obuka i podučavanje za stručnjake nuklearnih regulatornih organa (NRA) i njihovih organizacija za tehničku podršku (TSO) za razvoj ili jačanje njihovih regulatornih i tehničkih sposobnosti – MC3.01/20“, pokrenut je 2022. godine.

Cilj ovog projekta je obezbeđivanje obuke i podučavanje zaposlenih, kao i stručnjaka NRA i OPS u cilju jačanja njihovih sposobnosti, u pogledu zadataka i odgovornosti, a u vezi sa zaštitom od zračenja i nuklearnom bezbednošću. Tokom skoro tri godine projekta, biće obezbeđeni različiti kursevi, kao i pomoć za stručnjake NRA i OPS za prenos znanja, iskustva i dobre prakse.