Izaberite stranicu
28. септембар 2023.
Српски званичници на Панелу поводом 70 година од Ајзенхауеровог говора који је инспирисао стварање МААЕ

Панелу који је одржан у бечком музеју Албертина, поводом обележавања 70 година од говора „Атоми за мир“,  америчког председника Двајта Ајзенхауера, присуствовали су шеф делегације, потпредседница Владе, министарка културе Републике Србије и председница Одбора Директората Маја Гојковић и директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, Слађан Велинов.

Овај говор који је одржан на Генералној скупштини УН у Њујорку 1953. године, инспирисао је стварање МААЕ, организације која је основана 1957. године, са циљем  да промовише примену нуклеарне науке и технологије у мирнодобске сврхе.

Панел је организован у оквиру 67. редовног заседања Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), у Бечу, а позив нашим званичницима упутили су генерални директор МААЕ, Рафаел Маријано Гроси и секретарка за енергетику САД Џенифер М. Гренхолм.

Током сусрета са домаћином овог скупа, Рафаелом Маријаном Гросијем, који је на Генералној скупштини реизабран на четири године, говорило се о даљој сарадњи коју Република Србија има са МААЕ. Наши челници  упутили су позив Гросију да у блиској будућности и  званично посети нашу земљу.

На панелу су говорили и председник Гане Нана Акуфо-Адо и унука некадашњег америчког председника Двајта Ајзенхауера, Сузан Ајзенхауер.