Izaberite stranicu

Цео свет је тако повезан да је немогуће прикрити било какав ванредни догађај испуштања радиоактивних материја у атмосферу, ако би до њега дошло. Ово је веома важно, јер грађани треба да знају да о њиховој сигурности од радијације у сваком тренутку неко брине, као и да постоји државно тело којем могу да се обрате за све што их брине или им није јасно, рекао је Слађан Велинов, директор Директората за радијациону  и нуклеарну сигурност и безбедност Србије гостујући јутрос  у Јутарњем програму ТВ Прва.

-Колико су нуклеарна технологија и систем сигурности усавршени од експлозије у Чернобиљу до данас, говори чињеница да у случају јапанске нуклеарке Фукушима нико није страдао од радијације или експлозије, него од цунамија, који је ту катастрофу и изазвао, рекао је Велинов, најављујући уједно и стручну Конференцију о нуклеарној сигурности која ће се одржати 25.11.2019. у Дому  Народне скупштине Републике Србије.

Управо то биће и тема првог од четири панела у којима ће учествовати наши највећи стручњаци у овој области.

– Конференција има за циљ да широј јавности покаже колико је ова област једна од најуређенијих и најрегулисанијих људских делатности код нас и у свету, рекао је др Бојан Радак, саветник директора Директората. Он је још најавио и да ће радиоактивни отпад и нуклеарни материјал бити посебна тема у оквиру Конференције у Скупштини.