21. Novembra 2019.
SRBATOM NA TV PRVA, SREDA 20.11.2019.

Ceo svet je tako povezan da je nemoguće prikriti bilo kakav vanredni događaj ispuštanja radioaktivnih materija u atmosferu, ako bi do njega došlo. Ovo je veoma važno, jer građani treba da znaju da o njihovoj sigurnosti od radijacije u svakom trenutku neko brine, kao i da postoji državno telo kojem mogu da se obrate za sve što ih brine ili im nije jasno, rekao je Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije gostujući jutros u Jutarnjem programu TV Prva.

-Koliko su nuklearna tehnologija i sistem sigurnosti usavršeni od eksplozije u Černobilju do danas, govori činjenica da u slucaju japanske nuklearke Fukušima niko nije stradao od radijacije ili eksplozije, nego od cunamija, koji je tu katastrofu i izazvao, rekao je Velinov, najavljujući ujedno i stručnu Konferenciju o nuklearnoj sigurnosti koja će se odrzati 25.11.2019. u Domu Narodne skupstine Republike Srbije.

Upravo to biće i tema prvog od četiri panela u kojima će učestvovati naši najveći stručnjaci u ovoj oblasti.

– Konferencija ima za cilj da široj javnosti pokaže koliko je ova oblast jedna od najuređenijih i najregulisanijih ljudskih delatnosti kod nas i u svetu, rekao je dr Bojan Radak, savetnik direktora Direktorata. On je još najavio i da će radioaktivni otpad i nuklearni materijal biti posebna tema u okviru Konferencije u Skupštini.