Izaberite stranicu

Људи се плаше нуклеарне енергије зато што је почела атомском бомбом. Да је употреба електричне енергије почела електричном столицом, вероватно би и о њој другачије мислили, рекао је Др Бојан Радак, одговарајући на питање водитеља Јутарњег програма РТС-а.

Саветник директора Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије СРБАТОМ још је додао да грађане не треба да брине нуклеарни отпад, јер га у нашој земљи има врло мало, он је строго контролисан и сав се налази у хангарима Нуклеарних објеката Србије (НОС) у Винчи. Он је под непрекидним мониторингом, а поред тога, у сталној смо комуникацији са Агенцијом за атомску енергију у Бечу и под њеним надзором.

За здравље грађана и за животну средину далеко је опаснији комунални и опасни отпад на дивљим депонијама, који није контролисан.

Циљ конференције Нуклеарна сигурност данас, коју организује Директорат, управо и јесте да се разјасне предрасуде и страхови  везани за радијацију и зрачење. Јер једино знање и права информација су оружје против страха, рекао је др Бојан Радак.