Izaberite stranicu
3. фебруар 2020.
Радионица: Идентификовање потреба за правном помоћи и активностима земаља чланица МААЕ у Европи и Централној Азији

Од 20. до 24. јануара 2020.г. у Софији, Бугарска, учесници из 16 земаља чланица МААЕ дискутовали су о питањима која се појављују при транспоновању релевантних директива ЕУ, посебно Директиве о основним стандардима сигурности, Директиве о нуклеарној сигурности и Директиве о радиоактивном отпаду.

Како се каже у извештају МААЕ (https://www.iaea.org/newscenter/news/identifying-legislative-assistance-needs-and-activities-for-iaea-member-states-in-europe-and-central-asia) у том смислу, велика корист радионици је било учешће г-ђе Рута Станевисиен (Ruta Staneviciene) која је официр за правна питања у Директорату  ENER D.1, EURATOM.

Ова регионална радионица била је једна у низу догађаја посвећених програму правне помоћи МААЕ, која укључује пројекат техничке помоћи  ”Унапређење националних правних оквира у европским земљама чланицама”.

У извештају МААЕ цитиран је представник Србије из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност: ”Нама је правна асистенција МААЕ била од велике помоћи, тако да смо усвојили нови Закон о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности у 2018. години. Овај нови пројекат техничке помоћи је правo средство за правну помоћ другим земљама чланицама које могу да га искористе.”

Више од 50 учесника је допринело овој успешној радионици организованој у сарадњи са Универзитетом за националну и светску економију и Бугарском агенцијом за нуклеарну регулацију.

Извор: https://www.iaea.org/newscenter/news/identifying-legislative-assistance-needs-and-activities-for-iaea-member-states-in-europe-and-central-asia