Izaberite stranicu
24. децембар 2022.
Пројекат „Зелена Србија“ реализован у Општини Сента

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са компанијом Color Media Communications, а уз подршку Општине Сента реализовао је кампању “Зелена Србија” у овој општини.

Кампањом „Зелена Србија“  чији је циљ заштита животне средине и подизање свести грађана о значају пошумљавања и озелењавања, засађене су саднице платана на уласку у Сенту.

Садњи су присуствовали Себастиан Стантић, члан Општинског већа Сенте задужен за привреду и туризам; Предраг Ивановић шеф Кабинета Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије и Предраг Станковић, шеф Шумске управе „Апатин“,  ЈП „Војводинашуме“.

„Сматрамо да је зелена инфраструктура од истог значаја као и остала инфраструктура у нашој општини. Канали, шуме, дрвореди, су исто толико важни као што су важни путеви, гасна и струјна мрежа, водоводна или канализациона инфраструктура, сваке године се трудимо да повећамо проценат пошумљеног земљишта у Општини Сента из тог разлога подржавамо овакве акције“ истиче Себастиан Стантић, члан Општинског већа Сенте.

Предраг Ивановић из Директората приликом садње нагласио је да „Зелена Србија“ представља пројекат који је 2020. године покренуо Директорат за радијациону и нукеларну сигурност и безбедност Србије у жељи да се допринесе едукацији јавности о значају пошумљавања наше земље.

„Овим активностима већ трећу годину за редом еколошки доприносимо локалним срединама које посећујемо, настојимо да се одржи континуитет у очувању биодиверзитета и побољша квалитет ваздуха у нашој земљи. Свако засађено дрво представља драгоцени природни ресурс, а садњом дрвећа на најлакши начин помажемо уклањању угљен-диоксида из атмосфере. Директорат ће као друштвено одговорна институција и у наредном периоду наставити да спроводи овакве акције којима сви заједно доприносимо очувању планете земље“ напомиње Ивановић.

Предраг Станковић, шеф Шумске управе „Апатин“ Јавног предузећа „Војводинашуме“  истакао је да је платан листопадно дрво, које брже расте од већине лишћара, може да достигне висину и до 40 метара и  има животни век до 500 година. Платани су отпорни на ниске температуре, загађење ваздуха, дим и прашину и често се користе за садњу дрвореда у нашој земљи.

„У Војводини је под шумом само 6,37 одсто њене територије. А шумовитост Сенте гледано као подручја је минимална и износи мање од један одсто територије ове општине. Циљ Јавног предузећа „Војводинашуме“ је да достигнемо оптималну пошумљеност Војводине од 14.32 одсто њене територије“ напомиње Станковић.

Из „Војводинашума“ такође поручују да је бенефит сађења дрвећа и пошумљавања наше земље вишеструка. Дрвеће умањује ерозију тла, док пољопривредно земљиште има посебне микроклиматске услове који дају већи принос, крошње дрвећа смањују продирање ветра, док путеви са ветрозаштитним појасевима имају мање наносе снега и на самом крају естетска компонента коју нам дрвеће пружа је незаменљива.

Сента је двадесет седма општина по реду која се одазвала акцији „Зелена Србија“ и реализовала садњу дрвећа у оквиру своје општине.