Izaberite stranicu
24. новембра 2021.
ПРОЈЕКАТ „ЗЕЛЕНА СРБИЈА“ РЕАЛИЗОВАН У КРАГУЈЕВЦУ И ПОЖАРЕВЦУ

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, реализовао је пројекат “Зелена Србија” у Пожаревцу 17. новембра, а након тога у Крагујевцу у петак 19. новембра.

Пројекат „Зелена Србија“ у Пожаревцу

У етно парку „Тулба“ у Пожаревцу засађене су саднице јавора који се сматра за једним од најачих пречишћивача ваздуха.

Приликом садње заменик директора Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Бранко Брајић навео је да су се последњих деценија десиле многобројне промене које су изазвале поремећаје у нашој животној средини, а да је доказано да су управо пошумљавање и озелењавање најефикаснији одговор на те промене.

„Дрвеће има немерљив допринос за живот људи и опстанак планете. Свако ново засађено стабло драгоцен је природни ресурс и произвођач кисеоника. Верујемо да ће ове саднице јавора, допринети здравијој и лепшој животној средини града Пожаревца“, истакао је Брајић.

Председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић навео је даиндустрија, зграде, аутомобили, паркинг места и бетонске површине у Пожаревцу јесу добродошли, али тек након што своје место заузму башта, парк, травњак, цвет и дрво, а од данас и саднице јавора

Пројекат „Зелена Србија“ у Крагујевцу

У оквиру пројекта „Зелена Србија“ поред језера Бубањ у Крагујевцу засађена су стабла белог јасена.

Том приликом је директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије Слађан Велинов  навео да СРБАТОМ повезивањем државних институција, локалних самоуправа, са најбољим праксама других пријатељских земаља, кроз низ еколошких активности даје пример и указује на то да свако од нас може нешто урадити – посадити нову биљку, стабло или обогатити већ постојеће паркове и зелене површине.

„Циљ нам је да обновимо еко-фонд наше земље, али и да допринесемо очувању планете за будуће генерације“, истакао је Велинов.

Помоћник градоначелника града Крагујевца Стефан Јовановић захвалио се што је и град Крагујевац мапиран као један од места где ће се реализовати пројекат „Зелена Србија“.

„Важно је да бринемо о животној средини која је од великог значаја за здравље и квалитет живота људи. Надам се да ћемо данашњом акцијом подићи свест наших суграђана о томе колико је важно да чувамо животну средину“, рекао је Јовановић.

Шеф мисије Малезије Каирул Тазрил Тармизи навео је током свог обраћања да му је драго што су део овог друштвено одговорног пројекта.

У времену када цео свет иде у правцу технолошког и индустријског развоја уопште, очување животне средине је изузетно важно, како за нас, тако и за генерације које долазе.  Зато смо и подржали пројекат „Зелена Србија“ и драго нам је што смо овде данас“.

Циљ пројекта „Зелена Србија“ јесте заштита животне средине и подизања свести грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колико је значајно озелењавање и пошумљавање наше земље. У оквиру пројекта организује се садња дрвећа у 10 градова и општина Србије, а град Крагујевац је осми по реду који се одазвао овој акцији.

Током новембра месеца пројекат „Зелена Србија“ реализован је и у Сремским Карловцима, а акцију садње стабала липе подржала је и амбасадорка Велике Британије. Више о томе прочитајте ОВДЕ