24. Novembra 2021.
PROJEKAT „ZELENA SRBIJA“ REALIZOVAN U KRAGUJEVCU I POŽAREVCU

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, realizovao je projekat “Zelena Srbija” u Požarevcu 17. novembra, a nakon toga u Kragujevcu u petak 19. novembra.

Projekat „Zelena Srbija“ u Požarevcu

U etno parku „Tulba“ u Požarevcu zasađene su sadnice javora koji se smatra za jednim od najačih prečišćivača vazduha.

Prilikom sadnje zamenik direktora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Branko Brajić naveo je da su se poslednjih decenija desile mnogobrojne promene koje su izazvale poremećaje u našoj životnoj sredini, a da je dokazano da su upravo pošumljavanje i ozelenjavanje najefikasniji odgovor na te promene.

„Drveće ima nemerljiv doprinos za život ljudi i opstanak planete. Svako novo zasađeno stablo dragocen je prirodni resurs i proizvođač kiseonika. Verujemo da će ove sadnice javora, doprineti zdravijoj i lepšoj životnoj sredini grada Požarevca“, istakao je Brajić.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović naveo je daindustrija, zgrade, automobili, parking mesta i betonske površine u Požarevcu jesu dobrodošli, ali tek nakon što svoje mesto zauzmu bašta, park, travnjak, cvet i drvo, a od danas i sadnice javora.

Projekat „Zelena Srbija“ u Kragujevcu

U okviru projekta „Zelena Srbija“ pored jezera Bubanj u Kragujevcu zasađena su stabla belog jasena.

Tom prilikom je direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov  naveo da SRBATOM povezivanjem državnih institucija, lokalnih samouprava, sa najboljim praksama drugih prijateljskih zemalja, kroz niz ekoloških aktivnosti daje primer i ukazuje na to da svako od nas može nešto uraditi – posaditi novu biljku, stablo ili obogatiti već postojeće parkove i zelene površine.

„Cilj nam je da obnovimo eko-fond naše zemlje, ali i da doprinesemo očuvanju planete za buduće generacije“, istakao je Velinov.

Pomoćnik gradonačelnika grada Kragujevca Stefan Jovanović zahvalio se što je i grad Kragujevac mapiran kao jedan od mesta gde će se realizovati projekat „Zelena Srbija“.

„Važno je da brinemo o životnoj sredini koja je od velikog značaja za zdravlje i kvalitet života ljudi. Nadam se da ćemo današnjom akcijom podići svest naših sugrađana o tome koliko je važno da čuvamo životnu sredinu“, rekao je Jovanović.

Šef misije Malezije Kairul Tazril Tarmizi naveo je tokom svog obraćanja da mu je drago što su deo ovog društveno odgovornog projekta.

U vremenu kada ceo svet ide u pravcu tehnološkog i industrijskog razvoja uopšte, očuvanje životne sredine je izuzetno važno, kako za nas, tako i za generacije koje dolaze.  Zato smo i podržali projekat „Zelena Srbija“ i drago nam je što smo ovde danas“.

Cilj projekta „Zelena Srbija“ jeste zaštita životne sredine i podizanja svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje naše zemlje. U okviru projekta organizuje se sadnja drveća u 10 gradova i opština Srbije, a grad Kragujevac je osmi po redu koji se odazvao ovoj akciji.

Tokom novembra meseca projekat “Zelena Srbija” realizovan je i u Sremskim Karlovcima, a akciju sadnje stabala lipe podržala je i ambasadorka Velike Britanije. Više o tome pročitajte OVDE