Izaberite stranicu
22. март 2024.
Представник Директората учесник на 36. Годишњој конференцији НРК у САД

Помоћник директора Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије,  Бранко Брајић је у периоду од 12. до 14. марта ове године учествовао на 36. Годишњој конференцији Нуклеарне регулаторне комисије САД (НРК), у Роквилу, поред Вашингтона, у САД.

Конференцији је присуствовало више од 1000 представника регулаторних тела и водећих корпорација у области нуклеарне сигурности, као и  земаља са којима НРК има закључене аранжмане о техничкој сарадњи.        

Циљ ове конференције је, да се кроз читав низ пленарних и специјалних сесија и панела и билатералних састанака, посвећених одређеним областима нуклеарне сигурности, учесницима конференције представе најважнија достигнућа НРК, на пољу повећања и унапређења нуклеарне сигурности у протеклој години, како у САД, тако и у целом свету.

Брајић је током трајања конференције учествовао и на  званичним  билатералним састанцима са Рејмондом Фирстенауом, вршиоцем дужности Извршног Оперативног директора НРК, као и са Ериком Шталом и Шенон Доан, представницима Департмана за међународну сарадњу НРК.

Током разговора, а на бази закљученог Аранжмана између Нуклеарне регулаторне комисије САД и Директората о размени техничких информација и сарадњи у области нуклеарне сигурности, договорени су конкретни кораци у реализацији наведеног Аранжмана, који ће у значајној мери унапредити стање нуклеарне сигурности у нашој земљи.

Поред изнетог, Бранко Брајић је на маргинама конференције имао сусрет и са Кристофером Хенсоном, председавајућим НРК, који је потврдио спремност НРК да у потпуности приступи реализацији свих договорених активности.

Домаћини су током разговора упутили низ похвала Директорату због  досадашњих остварених резултата, у области нуклеарне сигурности, уз обећање да ће снажно подржати све даље напоре Директората у увођењу највиших стандарда заштите здравља становништва и животне средине од јонизујућег зрачења.

Хенсон и Фирстенау су са задовољством прихватили позив нашег представника, да посете нашу земљу и Директорат.

Представник Директората се током посете САД сусрео и са представницима регулаторних тела Јапана, Кореје и Шпаније, као и са бројним представницима америчких компанија у области нуклеарног пословања.

Током боравка у Вашингтону, Брајић је обишао и Амбасаду Републике Србије у САД и том приликом је упознат са резултатима које је амбасада, на челу са амбасодором Марком Ђурићем, постигла у протеклом периоду на плану успешног представљања и подизања угледа наше земље у САД.