Izaberite stranicu
13. марта 2023.
Представници Европске комисије на састанку у Директорату

Представници Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије у понедељак 13.03.2023. године су угостили представнике Европске комисије  Хуана Карлоса де ла Роса Блул, техничког руководиоца пројекта  за унапређење мониторинга радиоактивности, Ксавијера Пинсолеома, руководиоца пројекта и Глига Вуковића, представника делегације Европске уније у Београду.  На овом састанку, представници Европске комисије упознали су домаћине са пројектом чији је циљ унапређење система размене радиолошких података међу европским земљама.

Након што је Слађан Велинов директор Директората, истакао  значај подршке Европске комисије, кроз пројекте посвећене унапређењу радијационе и нуклеарне сигурности и безбедности у Србији, гостима је представљен и статус мониторинга радиоактивности у животној средини. Разговарало се о модалитетима кроз које Европска комисија може да подржи Србију у унапређењу ове области, првенствено кроз обезбеђивање специфичних обука, као и других облика техничке помоћи.

На обострано задовољство, представници Европске комисије истакли су да је Директорат једна од најуспешнијих институција у спровођењу пројеката са Европском комисијом, као и да Србија, имајући у виду нуклеарне и радиолошке ризике, испуњава европске стандарде за мониторинг радиоактивности у животној средини, а који ће бити и додатно унапређен кроз пројекте Европске комисије, који се тренутно имплементирају.