13. Marta 2023.
Predstavnici Evropske komisije na sastanku u Direktoratu

Predstavnici Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije u ponedeljak 13.03.2023. godine su ugostili predstavnike Evropske komisije  Huana Karlosa de la Rosa Blul, tehničkog rukovodioca projekta  za unapređenje monitoringa radioaktivnosti, Ksavijera Pinsoleoma, rukovodioca projekta i Gliga Vukovića, predstavnika delegacije Evropske unije u Beogradu. Na ovom sastanku, predstavnici Evropske komisije upoznali su domaćine sa projektom čiji je cilj unapređenje sistema razmene radioloških podataka među evropskim zemljama.

Nakon što je Slađan Velinov direktor Direktorata, istakao  značaj podrške Evropske komisije, kroz projekte posvećene unapređenju radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti u Srbiji, gostima je predstavljen i status monitoringa radioaktivnosti u životnoj sredini. Razgovaralo se o modalitetima kroz koje Evropska komisija može da podrži Srbiju u unapređenju ove oblasti, prvenstveno kroz obezbeđivanje specifičnih obuka, kao i drugih oblika tehničke pomoći.

Na obostrano zadovoljstvo, predstavnici Evropske komisije istakli su da je Direktorat jedna od najuspešnijih institucija u sprovođenju projekata sa Evropskom komisijom, kao i da Srbija, imajući u vidu nuklearne i radiološke rizike, ispunjava evropske standarde za monitoring radioaktivnosti u životnoj sredini, a koji će biti i dodatno unapređen kroz projekte Evropske komisije, koji se trenutno implementiraju.