Izaberite stranicu
5. октобар 2023.
Представници Директората присуствовали румунској националној вежби Валахиа 2023

На позив румунског регулаторног тела CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), представници Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, учествовали су у  националној вежби која је у протекла два дана одржана у Румунији.

Сценарио националне вежбе укључио је симулацију нуклеарне ванредне ситуације у нуклеарној електрани „Чернавода“ на којој су тестиране процедуре реаговања у ванредној ситуацији  и способност свих кључних актера, носилаца лиценце, представника институција локалних власти укључених у одговор на ванредну ситуацију.

Вежба се одвијала се на локалитетима: Чернавода, Фетешти, Констанца, Чолпани и Букурешт и у њој су учествовале све релевантне националне институције: Румунско регулаторно тело у области нуклеарне сигурности (CNCAN), Румунски национални центар за управљање ванредним ситуацијама,  Нуклеарна електрана „Чернавода“,  Универзитетска болница у Букурешту и многи други.

Сценарио је предвидео и успостављање центара на терену за евакуацију становништва, оперативне базе са капацитетима за праћење радиоактивности у непосредној околини нуклеарне електране, као и центре за деконтаминацију људи и опреме.

У својству посматрача, наши представници су обишли румунске институције, упознали се са њиховом организационом структуром и пратили њихову активност током вежбе.

Национална вежба одговора на нуклеарну несрећу у нуклеарној електрани Чернавода, део је редовних активности којима Румунија одржава и унапређује свој систем за деловање у нуклеарној или радиолошкој ванредној ситуацији.  Румунија је последњих година своје капацитете и планове реаговања ојачала кроз норвешки Програм грантова и уз подршку норвешког Регулаторног тела за заштиту од зрачења (DSA).

Вежба је организована са циљем провере и потврде планова и процедура реаговања на нуклеарну ванредну ситуацију.