Izaberite stranicu
23. фебруар 2024.
Представници Директората на пријему амбасаде Јапана

Представници Директората синоћ су били гости на свечаном пријему поводом прославе 64. рођендана цара Јапана Нарухита, који је организовала Амбасада Јапана у Београду.

Домаћин прославе, Његова екселенција амбасадор Јапана у Србији Имамура Акира, захвалио је Влади и народу Републике Србије на дугогодишњем пријатељству са Јапаном, као и на 142 године дугој историји дипломатских односа две земље.

Он је том приликом нагласио да пријатељство између Јапана и Србије датира из 1882. године, када су чукундеда Његовог величанства цар Меиђи и краљ Милан Обреновић разменом депеша успоставили први званични контакт између две државе.

Рођендан јапанског цара, је национални празник Јапана и  традиционално се сваке године  прославља у дипломатским представништвима Јапана широм света.

Занимљиво је да је Нарухито Хирономија,  јапански цар од 1. маја 2019. године,  рођен као први син принца Акихита и његове супруге Мичико, и као унук тадашњег цара Хирохита.  Занимљиво је, да је Нарухито први јапански цар којег није отхранила дојиља и који није растао са васпитачима, већ са родитељима у палати, у центру Токија.  Дипломирао је исторју 1982. друге на Универзитету Гакушин, а осим тога, две године је провео у Енглеској, студирајући економску историју на Колеџу Мертон и тако постао први јапански престолонаследник који се школовао у инстранству.

Пријему су присуствовали високи државни званичници, личности из јавног живота, као и чланови дипломатског кора.