23. Februara 2024.
Predstavnici Direktorata na prijemu ambasade Japana

Predstavnici Direktorata sinoć su bili gosti na svečanom prijemu povodom proslave 64. rođendana cara Japana Naruhita, koji je organizovala Ambasada Japana u Beogradu.

Domaćin proslave, Njegova ekselencija ambasador Japana u Srbiji Imamura Akira, zahvalio je Vladi i narodu Republike Srbije na dugogodišnjem prijateljstvu sa Japanom, kao i na 142 godine dugoj istoriji diplomatskih odnosa dve zemlje.

On je tom prilikom naglasio da prijateljstvo između Japana i Srbije datira iz 1882. godine, kada su čukundeda Njegovog veličanstva car Meiđi i kralj Milan Obrenović razmenom depeša uspostavili prvi zvanični kontakt između dve države.

Rođendan japanskog cara, je nacionalni praznik Japana i  tradicionalno se svake godine  proslavlja u diplomatskim predstavništvima Japana širom sveta.

Zanimljivo je da je Naruhito Hironomija,  japanski car od 1. maja 2019. godine,  rođen kao prvi sin princa Akihita i njegove supruge Mičiko, i kao unuk tadašnjeg cara Hirohita.  Zanimljivo je, da je Naruhito prvi japanski car kojeg nije othranila dojilja i koji nije rastao sa vaspitačima, već sa roditeljima u palati, u centru Tokija.  Diplomirao je istorju 1982. druge na Univerzitetu Gakušin, a osim toga, dve godine je proveo u Engleskoj, studirajući ekonomsku istoriju na Koledžu Merton i tako postao prvi japanski prestolonaslednik koji se školovao u instranstvu.

Prijemu su prisustvovali visoki državni zvaničnici, ličnosti iz javnog života, kao i članovi diplomatskog kora.