Izaberite stranicu
27. септембар 2023.
Потписан Аранжман између регулаторних тела Србије и САД

Директор Директората  за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, Слађан Велинов и директор Регулаторне Комисије за нуклеарну енергију САД, Кристофер Хансон,  потписали су данас Аранжман о размени техничких информација и сарадњи у области нуклеарне сигурности. Регулаторна тела Републике Србије и САД у области сигурности и безбедности нуклеарних постројења и радиоактивног материјала, препозналa су заједнички интерес за закључење овог Аранжмана, који се првенствено огледа у напорима, и једног и другог тела, да у својим земљама осигурају највиши степен заштите здравља становништва и животне средине, од могућих штетних дејстава јонизујућег зрачења.

„Од данас, сви ти напори добијају један виши квалитет, посебно са аспекта Директората, јер приступ знању и искуству у раду  Регулаторне Комисије за нуклеарну енергију САД, који носи потписивање овог Аранжмана, за нас представља огроман бенефит, који ће несумњиво унапредити рад Директората. Иако нуклеарна енергетика није заступљена у енергетском миксу у Србији, примена извора зрачења у индустрији и медицини труди се да прати најновије технологије“, рекао је директор Велинов.

Чињеница да, нарочито последњих година, стручњаци Директората партиципирају у све већем броју експертских мисија под окриљем МААЕ, представља својеврсну гаранцију да је и Директорат у стању да пружи свој пуни допринос како реализацији циљева овог Аранжмана, тако исто кроз ту реализацију и регулаторним телима других земаља са којима Регулаторна Комисија за нуклеарну енергију САД има закључене сличне аранжмане.

Директор директората је током овог састанка нагласио важност потписивања овог Аранжман у јубиларној години, када обележавамо 70 година од историјског говора председника Ајзенхауера а у исто време у години када се обележава 80 година од смрти нашег великог научника Николе Тесле.

Велинов је истакао посебност и значај великог америчког грађанина Српског порекла, који је од своје 28. године живео и стварао у Америци и целом свету оставио око 700 патената.

„Уверен сам да од данас почиње период квалитетног и искреног партнерства Директората и Регулаторне Комисије за нуклеарну енергију САД у области сигурности и безбедности нуклеарних постројења и радиоактивног материјала, за добробит свих нас и шире међународне заједнице“, закључио је Слађан Велинов.