Izaberite stranicu
19. април 2024.
ПМФ из Новог Сада добио уређај за идентификацију радиоизотопа

Природно-математичком факултету (ПМФ) из Новог Сада јуче је уручен уређај за идентификацију радиоизотопа VeriFinder, произвођача Symetrica, који је донација Европске комисије (ЕК) и Истраживачког центра Карлсрухе (Joint Research Center), из Немачке.

Овај инструмент, који ће се користити за едукацију и тренинге из области нуклеарне безбедности и нуклеарне форензике, ПМФ из Новог Сада добио је у знак захвалности за вишегодишњу успешну сарадњу.

Наиме,  ЕК и Истраживачки центар Карлсрухе је у сарадњи са ПМФ, из Новог Сада у оквиру стратегије European Commission’s Enlargement and Integration activities, организовао два тренинга у области нуклеарне форензике. Регионални тренинг за земље Западног Балкана под називом „Introduction to Nuclear Forensics“ одржан је у септембру 2019. године на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду. Други онлајн регионални тренинг под називом “ Gamma spectra evaluation with PC FRAM “ одржан је крајем новембра 2021.године.

Поред тога  Европска комисија и Истраживачки центар Карлсрухе заједно са Директоратом за радијацију и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, организовала је у септембру 2022. године, у Београду, националну радионицу под називом „Радионица о одговору на нуклеарну безбедност”.