19. Aprila 2024.
PMF iz Novog Sada dobio uređaj za identifikaciju radioizotopa

Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) iz Novog Sada juče je uručen uređaj za identifikaciju radioizotopa VeriFinder, proizvođača Symetrica, koji je donacija Evropske komisije (EK) i Istraživačkog centra Karlsruhe (Joint Research Center), iz Nemačke.

Ovaj instrument, koji će se koristiti za edukaciju i treninge iz oblasti nuklearne bezbednosti i nuklearne forenzike, PMF iz Novog Sada dobio je u znak zahvalnosti za višegodišnju uspešnu saradnju.

Naime,  EK i Istraživački centar Karlsruhe je u saradnji sa PMF, iz Novog Sada u okviru strategije European Commission’s Enlargement and Integration activities, organizovao dva treninga u oblasti nuklearne forenzike. Regionalni trening za zemlje Zapadnog Balkana pod nazivom „Introduction to Nuclear Forensics“ održan je u septembru 2019. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Drugi onlajn regionalni trening pod nazivom “ Gamma spectra evaluation with PC FRAM “ održan je krajem novembra 2021.godine.

Pored toga  Evropska komisija i Istraživački centar Karlsruhe zajedno sa Direktoratom za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, organizovala je u septembru 2022. godine, u Beogradu, nacionalnu radionicu pod nazivom „Radionica o odgovoru na nuklearnu bezbednost”.