Izaberite stranicu
18. април 2024.
Одржан састанак са Националним CBRN координаторима региона јужне и југоисточне Европе

У просторијама Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије данас је одржан састанак на којем су присуствовали Национални CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear) координатори, учесници 21. међународног састанка националних координатора за умањење ризика од хемијских, биолошких, радиоактивних и нуклеарних претњи (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear – CBRN), за регион јужне и југоисточне Европе. Овај дводневни састанак, који се ове године одржава у Београду, окупио је координаторе из десет земаља региона:  Албаније, Јерменије, Азербејџана, Босне и Херцеговине, Грузије, Молдавије, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Украјине.

Директор Директората, Слађан Велинов, заједно са својим сарадницима, упутио је гостима речи добродошлице, након чега им је представљен рад Директората са надлежностима у домену радијационе и нуклеарне сигурности и безбедности.  На састанку се разговарало о будућим активностима и сарадњи, а у вези са  смањењем CBRN ризика на националном, регионалном и међународном нивоу.  Директорат и Република Србија ће бити поуздани партнери у свим будућим активностима и размени искустава у овој области. 

Република Србија је део иницијативе Европске уније за умањење ризика од хемијских, биолошких, радиоактивних и нуклеарних претњи CBRN, коју финансирају Европска унија и Уједињене нације, а заједно спроводе Европска комисија и Међурегионални правни и кривични истраживачки институт Уједињених нација (Unated Nations Interregioanl Crime and Justice Reaserch Institute – UNICRI).

Овај годишњи састанак између Европске уније, Уједињених  нација и десет партнерских земаља, заједно са UNICRI, је прилика да се окупе национални координатори како би  разменили идеје за сарадњу и партнерство у области ублажавања CBRN ризика, посебно имајући најављени пројекат Enhance the CBRN Critical Infrastructure Protection and Security by the International Science  Technology Center (ISTC) из области CBRN за 2024. годину, у којем би Република Србија требало да учествује.