Izaberite stranicu

Европска радон асоцијација обележила је 7. новембар Дан радона  информативно едукативним садржајем којим  је указано да радон у великој мери може утицати на квалитет ваздуха у затвореном простору.

У краткој брошури дати су предлози корективних мера, које нам могу помоћи како би смањили концентрацију радона у  простору у нашим кућама или становима.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, својим свакодневним активностима придружује се обележавању „Дана  радона“ у Републици Србији.

У оквиру редовног програма мониторинга радиоактивности у животној средини у нашој земљи радон се мери  у боравишним и радним просторијама у Суботици, Новом Саду,  Београду, Ужицу, Зајечару и Нишу.  Резултати су објављени у годишњим извештајима о излагању становништва на сајту Директората. Ова мерења обављају лабораторије које, у оквиру својих овлашћења за послове заштите од зрачења, мере концентрације радона.

Поред редовног мониторинга Директорат је, у оквиру пројекта са Међународном агенцијом за атомску енергију, спровео и свеобухватно испитивање радона у затвореним просторијама на целој територији Републике Србије.

Подсећамо,  радон је природан радиоактиван гас који у организам улази респираторним путем. Штетно дејство радона потврђено је у епидемиолошким студијама, због чега је Светска здравствена организација прогласила радон за други по значају (после дуванског дима), узрочник добијања рака плућа. Радон је уврштен и у листу главних загађивача ваздуха у затвореним просторијама и представља потенцијалну „опасност“ , уколико не знамо колика је његова концентрација у нашим кућама и становима.

Циљ обележавања европског Дана радона је, да се низом активности у свим земљама Европе подигне свест јавности у вези са овим радиоактивним гасом.