Према подацима Светске здравствене организације, у европском региону више од 23 милиона људи годишње оболи због конзумирања контаминиране хране, а преко 4600 изгуби живот. У том контексту, нуклеарна наука пружа снажне алате за контролу и превенцију ризика у ланцу исхране.
У јуну месецу ове године, поводом Светског дана безбедности хране, истакнута је кључна улога науке у унапређењу квалитета хране, спречавању болести и јачању глобалне прехрамбене сигурности. Захваљујући иновативним нуклеарним техникама, свет добија нове алате за борбу против микроба и смањење отпада у прехрамбеном сектору.
Нова технологија дезинфекције јаја помоћу меких електрона представља значајан корак ка сигурнијој и ефикаснијој обради хране. Ова метода користи „суви и хладни“ приступ, при чему се електронски сноп нежно прелама преко љуске јајета, уништавајући штетне микроорганизме попут салмонела и ешерихије коли, без оштећења унутрашњег садржаја.

Према истраживању компаније Тонгвејксинда, настале сарадњом Универзитета Тсингхуа и фирме НУКТЕХ из Кине, број бактерија на необрађеним јајима износио је око 100.000, док је након третмана меким електронима тај број смањен на мање од десет. Ова технологија не само да побољшава безбедност хране, већ и повећава ефикасност у живинарској производњи, смањујући смртност ембриона и побољшавајући квалитет пилића.
Један уређај може обрадити до милион јаја дневно, чиме се елиминише потреба за хемијским средствима и фумигацијом, уз значајне уштеде енергије.
Међународна агенција за атомску енергију (MAAE) и Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) кроз заједнички Центар за нуклеарне технике у пољопривреди (FAO/MAAE), подржавају земље у примени нуклеарне науке за унапређење безбедности хране.
Зрачење хране је неинвазивна метода која користи јонизујуће зрачење за деактивацију штетних микроорганизама, продужење рока трајања и спречавање кварења. У Вијетнаму, ова технологија је омогућила већи извоз хране, елиминацију микроба и спречавање ширења штеточина.
Кроз иницијативу Atoms4Food, MAAE наставља да подржава безбедност и квалитет хране, градећи партнерства и пружајући обуке како би се нуклеарне технике користиле за повећање пољопривредне продуктивности, смањење губитака и побољшање исхране широм света.