Izaberite stranicu
29. децембра 2020.
Нуклеарна електрана Кршко заустављена због земљотреса, 29.12.2020.

Управа за нуклеарну сигурност Републике Словеније објавила је на својој интернет страници https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/uprava-za-jedrsko-varnost/ вест о заустављању Нуклеарне електране Кршко због снажног земљотреса у Хрватској. Вест објављујемо у целини.

„Агенција за заштиту животне средине Републике Словеније, Завод за сеизмологију, известила је да су данас у 12.19 сеизмолози националне мреже сеизмичких опсерваторија забележили врло јак земљотрес у Хрватској, 149 км југоисточно од Љубљане. Према прелиминарним подацима Евро-медитеранског сеизмолошког центра (ЕСМЦ), имао је магнитуду од 6,1. Према првим подацима, земљотрес су осетили становници целе Словеније. Процењује се да интензитет (ефекти) земљотреса у Словенији није премашио 5. степен према европској сеизмичкој скали (ЕМС-98).

Земљотрес је проузроковао аутоматско искључење НЕ Кршко. Електрана је у сигурном стању искључења. Особље је одмах почело да спроводи поступке који су нормални када се електрана искључи, тренутно нису откривене друге посебне карактеристике. Особље електране започиње превентивни преглед система и опреме. Није било утицаја на животну средину.

Догађај прати Управа за нуклеарну сигурност Републике Словеније која ће јавност обавестити о могућим променама.“

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије прати развој догађаја и о свим променама ће благовремено обавештавати јавност.