Izaberite stranicu
26. маја 2020.
Наш допринос у борби против пандемије

Током трајања ванредног стања, Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност Србије (СРБАТОМ) био је посебно активан. Највећи директан допринос борби против пандемије вируса COVID-19 Директорат је дао истрајном иницијативом свог руководства да се добије помоћ у виду донације комплетне опреме за домаће COVID-центре. Већ до сада је остварена донација у вредности преко 140.000 EUR.

Ова донација ће бити значајно појачање ресурса у Србији за борбу против тренутне пандемије, као што је у својој захвалници СРБАТОМ-у потврдило и Министарство здравља Републике Србије.

Још у марту руководство СРБАТОМ-а иницирало је захтев за донацију комплетне опреме за RT-PCR тестирање на COVID-19 од Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ). Након позитивног прихватања иницијативе, Директорат је 8. априла проширио молбу на још један овакав комплет. Прва испорука, у вредности од преко 60.000 EUR, стигла је у Србију и биће инсталирана у Институту ”Торлак”. Следећа испорука, вредности око 84.000 EUR, стиже у Научни институт за ветеринарство ”Нови Сад”.

У јуну је одобрена и донација за Ветеринарски специјалистички институт „Краљево“ .

Пакет донације садржи како део крупније и ситније лабораторијске опреме – инструмената за извођење молекуларних дијагностичких испитивања, тако и одређену количину реагенаса и дијагностичких комплета за само тестирање узорака, као и део заштитне опреме за лабораторијске радније и потрошног лабораторијског материјала за узорковање.

Од инструмената предмет донације су Real-Time PCR апарат којим се врши детекција делова генома вируса, биосигурносне коморе нивоа 2 (1 ком) И нивоа 3 (1 ком) у којима се врши обрада узорака и извођење тестирања, а обезбеђују сигуран рад за дијагностичара са тачке безбедности, затим микроцентрифуга која је неопходна током обраде и извођења тестирања узорака, као и нешто ситније опреме (шејкери, микропипете) које су неопходне током процеса тестирања узорака.

Од сета реагенаса предмет донације су како прајмери, пробе, и дијагностички комплети за специфичну детекцију SARS-CoV-2, односно вируса COVID-19 инфекције, тако и реагенси и пластични прибор који је неопходан за извођење молекуларне дијагностике.

Део донације је и потрошни материјал потребан за узорковање брисева, као и крви и другог материјала (пластичне тубице, епрувете, кивете, и друго), али и комплетна заштитна опрема за дијагностичаре у лабораторији и узоркиваче, у смислу једнократних заштитних одела, маски, назувака и рукавица.

Поред ове ванредне активности, довршено је много других активности, које нису могле чекати одлагање:

 • Увоз и извоз није стајао, нарочито медицинске опреме и материјала, тако да смо давали тумачења и консултације у вези са опремом и материјалом из своје надлежности.
 • Пристигли су извештаји о испитивању радиоактивности у животној средини у 2019. години и започета је анализа резултата и процена излагања становништва;
 • Праћена је и процењивана ситуација и угроженост становништва Србије од шумских пожара у Чернобиљу. Редовно смо, у складу са развојем ситуације, издавали саопштења за јавност са релевантним информацијама, као и одговарали на питања из медија и о пожару и о раду система ране најаве акцидента.
 • Учествовали смо у међународној вежби у којој је симулиран радиолошки акцидент у Београду;
 • Учествовали смо на редовним састанцима у оквиру регионалног пројекта Европске комисије за унапређење система за одговор на акцидент;
 • Инсталирали смо ЈРОДОС, софтверску платформу за подршку у одлучивању о примени мера заштите у нуклеарној или радиолошкој ванредној ситуацији;
 • Наставили смо са активностима у националном пројекту за радон и обезбедили нову количину детектора за мерење концентрације радона;
 • Наставили смо са ажурирањем националних података на платформи Међународне агенције за атомску енергију за управљање информацијама о радијационој сигурности.
 • У оквиру припрема националног програма сарадње са Међународном агенцијом за атомску енергију (MAAE) за предстојећи пројектни циклус, одржали смо консултације са заинтересованим странама, односно предлагачима пројеката из институција Републике Србије, ради унапређења пројектних концепата по тематским областима, а у складу са критеријума квалитета израде пројеката ТС МААЕ. Предложени национални пројекти потом су приоритизовани и предати у МААЕ.
 • Такође, у оквиру сарадње са МААЕ, довршени су предлози регионалних пројеката у којима је Република Србија бити предлагач или копредлагач појединих пројеката из регионалног програма.
 • У нашем Одељењу за контролу радијационих делатности и нуклеарних активности издато је укупно 235 докумената и 11 дописа електронском поштом, и то: Одсек за радијационе делатности у медицине – укупно 78 докумената (дописи – 50; одобрења за обављање радијационе делатности – 8; решења за коришћење радиоактивних извора – 20); Одсек за нуклеарне активности и радијационе делатности у индустрији, истраживањима, промету и транспорту, тј. Индустрија и истраживање – укупно 41 документ и 11 дописа е-поштом (дописи, сагласности, лиценце, регистрације и решења), а Промет и транспорт – укупно 116 докумената (дозволе за промет уређаја, материјала, дозволе за транспорт).