Izaberite stranicu

Од 2. до 6. Септембра 2019. године одржан је међународни састанак са темом “Ажурирање анализа сигурности објеката за управљање радиоактивним отпадом”, који је одржан у граду Аруша у Танзанији.

На састанку су представници Србије и осталих држава презентовали побољшања и унапређења постигнута у својим анализама сигурности најважнијих објеката за процесирање, за привремено и за трајно складиштење радиоактивног отпада, који претежно чине ислужени затворени извори јонизујућих зрачења. Ово је била прилика за упознавање са искуствима других земаља у овој области, као и за добијање мишљења о нашем извештају о анализи сигурности постројења за прераду радиоактивног отпада из хангара Х2.

Током састанка одржане су презентације о садржају докумената Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) из серије сигурносних стандарда за анализу сигурности објеката за привремено и трајно складиштење радиоактивног отпада, као што су ГСГ-3 „Тхе Сафетy Цасе анд Сафетy Ассессмент фор тхе Предиспосал Манагамент оф Радиоацтиве Wасте“ и ССГ-23 „Тхе Сафетy Цасе анд Сафетy Ассессмент фор тхе Диспосал оф Радиоацтиве Wасте“. Презентације МААЕ стандарда пратили су примери анализе сигурности за привремено складиште у Француској и за трајно складиште у Енглеској.

Састанак је био прилика да за боље упознавање са међународним искуствима у овој области.