Izaberite stranicu
18. септембра 2019.
ME-INT9182-1806711, Ажурирање анализа сигурности објеката за управљање радиоактивним отпадом

Од 2. до 6. Септембра 2019. године одржан је међународни састанак са темом “Ажурирање анализа сигурности објеката за управљање радиоактивним отпадом”, који је одржан у граду Аруша у Танзанији.

На састанку су представници Србије и осталих држава презентовали побољшања и унапређења постигнута у својим анализама сигурности најважнијих објеката за процесирање, за привремено и за трајно складиштење радиоактивног отпада, који претежно чине ислужени затворени извори јонизујућих зрачења. Ово је била прилика за упознавање са искуствима других земаља у овој области, као и за добијање мишљења о нашем извештају о анализи сигурности постројења за прераду радиоактивног отпада из хангара Х2.

Током састанка одржане су презентације о садржају докумената Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) из серије сигурносних стандарда за анализу сигурности објеката за привремено и трајно складиштење радиоактивног отпада, као што су ГСГ-3 „Тхе Сафетy Цасе анд Сафетy Ассессмент фор тхе Предиспосал Манагамент оф Радиоацтиве Wасте“ и ССГ-23 „Тхе Сафетy Цасе анд Сафетy Ассессмент фор тхе Диспосал оф Радиоацтиве Wасте“. Презентације МААЕ стандарда пратили су примери анализе сигурности за привремено складиште у Француској и за трајно складиште у Енглеској.

Састанак је био прилика да за боље упознавање са међународним искуствима у овој области.