18. Septembra 2019.
ME-INT9182-1806711, Ažuriranje analiza sigurnosti objekata za upravljanje radioaktivnim otpadom

Od 2. do 6. Septembra 2019. godine održan je međunarodni sastanak sa temom “Ažuriranje analiza sigurnosti objekata za upravljanje radioaktivnim otpadom”, koji je održan u gradu Aruša u Tanzaniji.

Na sastanku su predstavnici Srbije i ostalih država prezentovali poboljšanja i unapređenja postignuta u svojim analizama sigurnosti najvažnijih objekata za procesiranje, za privremeno i za trajno skladištenje radioaktivnog otpada, koji pretežno čine isluženi zatvoreni izvori jonizujućih zračenja. Ovo je bila prilika za upoznavanje sa iskustvima drugih zemalja u ovoj oblasti, kao i za dobijanje mišljenja o našem izveštaju o analizi sigurnosti postrojenja za preradu radioaktivnog otpada iz hangara H2.

Tokom sastanka održane su prezentacije o sadržaju dokumenata Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) iz serije sigurnosnih standarda za analizu sigurnosti objekata za privremeno i trajno skladištenje radioaktivnog otpada, kao što su GSG-3 „The Safety Case and Safety Assessment for the Predisposal Managament of Radioactive Waste“ i SSG-23 „The Safety Case and Safety Assessment for the Disposal of Radioactive Waste“. Prezentacije MAAE standarda pratili su primeri analize sigurnosti za privremeno skladište u Francuskoj i za trajno skladište u Engleskoj.

Sastanak je bio prilika da za bolje upoznavanje sa međunarodnim iskustvima u ovoj oblasti.