Izaberite stranicu
26. априла 2020.
МААЕ потврдила – није било ризика од пожара у зони Чернобиља

Међународна агенција за атомску енергију (МААЕ)  званично је објавила да недавни пожари који су се десили  у Зони искључења у околини чернобиљске нуклеарне електране нису довели до значајног повећања радиоактивности у непосредној и широј околини, као и да измерене вредности нису представљале ризик по здравље становништва.

На основу редовних извештаја украјинских институција, током ескалације пожара, постројења за управљање нуклеарним и радиоактивним отпадом у зони искључења била су безбедна. Ни у једном тренутку није било потребе за евакуацијом радника или предузимањем додатних заштитних мера.

Резултати мерења украјинског система за мерење амбијенталног еквивалента дозе гама зрачења у непосредној околини нуклеарне електране и зоне захваћене пожаром, показали су да измерене вредности нису прешле нивое које би захтевале примену хитних заштитних мера. Стање се рутински свакодневно и стално прати, с обзиром да постоји добро умрежен систем станица за мерење амбијенталног зрачења, уз редовно извештавање према међународном систему за размену информација о нуклеарним догађајима (USIE).

Текст у целини можете преузети на следећем линку

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) саопштава да није забележено повећање јачине амбијенталне еквивалентне дозе гама зрачења на територији наше земље. Све до сада измерене вредности јачине дозе гама зрачења у Републици Србији у складу су са варијацијама природног фона зрачења, и одговарају локацији мерног инструмента и очекиваним сезонским флуктуацијама. Просечне вредности јачине амбијенталне еквивалентне дозе гама зрачења за Србију крећу се у интервалу од 100-150 nSv/h.

Према Конвенцији о раном обавештавању, у Републици Србији СРБАТОМ је надлежан за размену информација са МААЕ и има приступ званичном порталу за размену информација о нуклеарним догађајима. У случају догађаја услед кога  би била угрожена сигурност, Директорат  благовремено обавештава јавност.

Иако ради у режиму који налаже ванредно стање, Директорат свакодневно 24 сата прати ниво радиоактивности и о било каквим променама јавност ће бити благовремено обавештена.