Izaberite stranicu
10. децембар 2020.
Инцидент у НЕ Олкилуото у Финској

У нуклеарној електрани „OLKILUOTO-2“ у Финској, данас је у 12:22 часова по локалном времену хитно угашен реактор због уочене повећане радијације у делу затвореног реакторског система. Званичне информације о овом догађају Регулаторно тело за радијациону сигурност Финске је саопштило на свом сајту, а преко Међународне агенцију за атомску енергију (МААЕ) обавештена је и међународна јавност.

Према последњим информацијама ситуација у електрани је стабилна и под контролом. Не очекује се испуштање радиоактивних материја у животну средину. Нема оштећења горива у реактору. У овом инциденту нико није повређен ни озрачен. Према наводима у саоштењу, у електрани је радиоактивност поново у нормалним вредностима.

Нуклеарна електрана „OLKILUOTO“ се налази 220 km северозападно od Хелсинкија и има три  нуклеарна реактора. Од граница Србије удаљена је више од 1.700 km ваздушном линијом те се у случају испуштања радиоактивности у животну средину, у складу са Уредбом о утврђивању плана за деловање у случају акцидента и међународним стандардима, не очекује утицај на становништво и животну средину Србије који би захтевао примену хитних заштитних мера.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије прати развој догађаја и о свим променама ће благовремено обавештавати јавност.