Izaberite stranicu
28. септембра 2022.
Говор шефа делегације Републике Србије на 66. Генералној конференцији МААЕ

У име делегације Републике Србије данас је на Генералној конференцији говорио његова екселенција  Жарко Обрадовић, шеф наше делегације и шеф сталне мисије Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама у Бечу.

Он је на почетку свог излагања, у име Републике Србије изразио захвалност и пуно уважавање помоћи и подршке коју је наша земља, током пандемије вируса COVID-19, примила од Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), a која је била од значаја за суочавање са изазовима пандемије и њеним последицама.

„Пружањем сличне помоћи, у преко стотину земаља широм света, Агенција је још једном потврдила своју континуирану посвећеност циљевима за добробит целокупног човечанства“ рекао је Обрадовић. Он је изнео уверење да се само таквим приступом, заснованим на сарадњи, могу ефикасно и трајно превазићи глобални проблеми настали услед пандемије и нагласио  спремност Републике Србије да, у складу са својим могућностима, да свој пуни допринос.

Амбасадор  је у свом обраћању, потсетио на пуну посвећеност Републике Србије раду Секретаријата, основним принципима и циљевима МААЕ у правцу остваривања сигурне и безбедне примене нуклеарне енергије, поново потврђујући недвосмислену, традиционалну оријентацију наше земље  ка примени нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, за добробит сваког појединца и друштва уопште.

Он је нагласио да Република Србија остаје снажно привржена даљем јачању свог националног правног и регулаторног оквира у области радијационе и нуклеарне сигурности и безбедности, у складу са међународним стандардима и правним тековинама Европске уније, и да с тим у вези, подржава и напоре МААЕ ка даљем унапређењу међународних стандарда и релевантних међународно-правних докумената.

 „Република Србија у потпуности поштује принципе и циљеве МААЕ који се односе на безбедно коришћење нуклеарне енергије, те да је недвосмислено привржена међународном миру, безбедности и развоју уопште“, рекао је Жарко Обрадовић.

Он је истакао да ће наша земља наставити да подржава програме и активности МААЕ у процесу јачања и унапређења делотворне примене гарантија, у складу са Уговором о неширењу нуклеарног оружја и универзалном јачању режима непролиферације.

Нагласио је, да Република Србија даје приоритетни значај свим напорима у борби против нуклеарног тероризма, уз уверавање да ће наша земља и даље пружати снажну подршку глобалним напорима међународне заједнице усмереним на јачање ефикасних механизама у борби против недозвољене трговине нуклеарним материјалима и другим изворима зрачења, пре свега кроз унапређење режима њихове физичке заштите и стављање напуштених извора зрачења под контролу.

„Република Србија ће и даље наставити да  испуњава своје обавезе и примењује Кодекс о сигурности и безбедности радиоактивних извора и Смернице о увозу и извозу радиоактивних извора, због изузетног значаја ових докумената МААЕ за унапређење сигурности и безбедности извора зрачења“, казао је шеф наше делегације.

Он је нагласио да су приоритетни циљеви наше земље, сада више него икада пре, заштита здравља појединца, заштита животне средине и потврда да се нуклеарна енергија користи само у мирнодопске сврхе, као сигуран пут ка остваривању глобалног мира, просперитета и добробити за будуће генерације.

Обраћање можете погледати на следећем линку.