Izaberite stranicu
27. септембар 2023.
Говор амбасадора Републике Србије у Бечу на 67. Генералној конференцији МААЕ

У име делегације Републике Србије данас је на Генералној конференцији говорио Његова Екселенција амбасадор Жарко Обрадовић, шеф сталне мисије Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама у Бечу. Он је на почетку свог обраћања, у име делегације Републике Србије, честитао Рафаелу Маријану Гросиу, на поновном избору на место генералног директора МААЕ. Такође је честитке упутио и члановима Секретаријата као и новим државама чланицама и пожелео им пуно успеха у даљем раду.

Обрадовић је истакао да Република Србија остаје у сваком погледу привржена основним принципима МААЕ у правцу безбедног и сигурног коришћења нуклеарне енергије у мирнодобске сврхе, као и универзалним циљевима одржавања међународног мира, безбедности и развоја.

 „Сходно томе, Република Србија ће истрајати на конструктивној сарадњи у свим програмима МААЕ и настојањима на јачању нуклеарних мера заштите, у складу са Уговором о неширењу нуклеарног оружја, дакле, Република Србија остаје посвећена борби против нуклеарног тероризма“, рекао је амбасадор.

Он је истакао своју жељу да афирмише непоколебљиву сарадњу Републике Србије са међународном заједницом у спровођењу мера за сузбијање недозвољене трговине нуклеарним материјалима и другим изворима зрачења, посебно јачањем њихове адекватне физичке заштите и омогућавањем проналажења извора у складу са прописима.  „Република Србија остаје на путу стабилног развоја свог законодавног и регулаторног оквира у области радијационе и нуклеарне сигурности и безбедности, у складу са међународним стандардима и законодавством Европске уније, казао је амбасадор и додао, да је сувишно рећи да ће Република Србија наставити да подржава енергичне покушаје МААЕ на унапређењу међународних стандарда и релевантних међународноправних докумената.“

Он је нагласио да су јавна здравствена заштита и заштита животне средине, као и мирнодобска употреба нуклеарне енергије и технологија за подршку глобалном миру и просперитету будућих генерација,  камен темељац политике Републике Србије која ће, с`тим у вези,  наставити да испуњава своје обавезе које произилазе из релевантних међународних конвенција.

Изразивши захвалност на подршци и помоћи коју Србија добија од МААЕ, амбасадор је нагласио да програм техничке сарадње МААЕ сматра једним од кључних елемената у унапређењу међународне сарадње, изградњи капацитета који нашој земљи омогућавају покретање  неколико националних, регионалних и међурегионалних пројеката чији ће успешан завршетак и реализација бити резултат континуиране подршке и сарадње.

На крају свог обраћања амбасадор Обрадовић је изразио   потпуну подршку Републике Србије Годишњем извештају МААЕ за протеклу годину, као и програмима и буџету за 2024. годину и још једном подсетио на посвећеност и оданост Републике Србије основним принципима МААЕ који имају за циљ безбедно и сигурно коришћење нуклеарне енергије у мирнодобске сврхе, за добробит сваког човека и друштва у целини.