Izaberite stranicu

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), Рафаел Маријано Гроси, је упозорио данас како глобална пандемија COVID-19 отежава водећим здравственим установама дијагностику и лечење хроничних здравствених проблема као што су канцер и обољења срца, те тако излаже многобројне животе ризику, нарочито када је реч о неприпремљеним и недовољно опремљеним земљама са малим примањима.

Говорећи на панелу Светског здравственог самита у Берлину, генерални директор Гроси је изјавио како испитивање о утицају пандемије на нуклеарну медицину које је спровела МААЕ указује на забрињавајуће трендове. „Дијагностичке процедуре су у просеку упола мање у 72 земље учеснице испитивања,“ рекао је Гроси.

МААЕ помаже земљама у примени нуклеарне и радијационе медицине у откривању и лечењу канцера, али и у контроли обољења срца, као и неурохируршких и бубрежних поремећаја, између осталог.

Иако борба са COVID-19 вирусом остаје приоритет на глобалном нивоу, незаразне болести, као што је канцер, и даље погађају милионе људи, а њихова учесталост наставља да расте. „Службе које раде на раном откривању и лечењу таквих болести не смеју да стану,“ рекао је Гроси и додао како ће се наставити напори у правцу спречавања ескалације постојеће ситуације.

Ово испитивање МААЕ, које је спроведено у априлу и мају, те објављено у издању о нуклеарној медицини, показује како се пандемија одразила на установе нуклеарне медицине и у богатим и у сиромашнијим земљама, са просечним падом од 54% у дијагностичим процедурама у 434 светска медицинска центра која су учествовала у испитивању.

У испитивању је примећено како је смањење медицинског особља због пандемије, као и избегавање пацијената да посећују клинике због страха од ризика да добију COVID-19 вероватно допринело опадању у броју процедура на глобалном нивоу.

Према налазима испитивања, употреба PET/CT скенера за утврђивање локације и ширења тумора се смањила за 36%. Број процедура којима се открива присуство ћелија рака у лимфним чворовима – што је обично примарно место на којем се рак шири – је опао за 45%. Учесталост процедура медицинског скенирања за откривање обољења штитне жлезде је мањи за две трећине, а у случају скенова плућа и костију, овај број се преполовио.

Оно што је нарочито упечатљиво је пад броја студија о кардиоваскуларним обољењима за 65%, што указује на то да пацијенти одлажу правовремену медицинску негу која је од пресудног значаја за преживљавање.

„Налази испитивања које је спровела МААЕ указују на забрињавајуће последице по лечење пацијената, нарочито ако се узме у обзир чињеница да касно откривање и интервенција могу, иначе излечиве болести, да претворе у оне које су неизлечиве,“ додао је Гроси.

Испитивање показује да је нарушена и доступност кључних медицинских изотопа, и то углавном услед затварања земаља и рестрикција у транспортним услугама широм света. Недовољне залихе 99mTc/99Mo генератора, односно уређаја који се користе за издвајање изотопа који се најчешће користе у нуклеарној медицини је најтеже погодила земље Јужне Америке, а потом и земље Азије и Африке.

МААЕ планира да спроведе и друго испитивање како би се оценила ситуација након првих SARS-CoV-2 случајева пријављених у децембру 2019. године. „Нажалост и даље очекујемо проблеме у спровођењу дијагностичких процедура, што ће се додатно одразити на регионалне разлике како се пандемија наставља,“ рекла је Дијана Паез, једна од водећих научника у овом испитивању и шеф одсека Нуклеарне медицине и дијагностичког скенирања при МААЕ. „Оваква испитивања могу да нам послуже као смернице у пружању стратешке подршке  земљама током овог изазовног периода.“

МААЕ је током пандемије припремила техничке смернице департманима нуклеарне медицине како би они наставили да пружају своје услуге и током COVID-19 пандемије. „Овај документ даје информације лекарима за свођење ризика од COVID-19 инфекције међу пацијентима, запосленима и становништвом на минимум“, рекла је Паез. МААЕ је здравственим професионалцима широм света обезбедила и значајне ресурсе, који укључују и вебинаре којима је присуствовало више од 2400 учесника из преко 110 Земаља чланица.

 Пре него што се пандемија проширила на читав свет, приступ нуклеарној и радијационој медицини у многобројним земљама са ниским и средњим приходима је била ограничена. „Једна од четири земље нема приступ радиотерапији, а чак 26 држава у Африци немају ниједан радиотерапијски уређај. Реакција Гросија на Светском здравственом самиту, којем су присуствовали и Фернандо Руиз Гомез, министар здравља Колумбије, као и други истакнути представници из приватног сектора и стручњаци клиничке медицине, је била да је овај податак је скандалозан. „Радиотерпија је економичан вид лечења бројних облика канцера. Склапањем одговарајућих партнерстава можемо да допринесемо побољшању постојеће ситуације,“ закључио је Гроси.

Извор:https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-director-general-grossi-warns-about-health-impact-of-delayed-cancer-care-during-pandemic