Izaberite stranicu
29. јануар 2024.
Едукација и опрема за КБЦ Бежанијска коса и УКЦ Крагујевац из националног програма техничке сарадње за нови пројектни циклус 2024-2025

У оквиру програма сарадње Републике Србије са Међународном агенцијом  за атомску енергију (МААЕ), уз подршку Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије и Министарства здравља, током 2024. и 2025. године, биће реализован пројекат под називом:  Improving Diagnostics of Cardiovascular Diseases and Identification of Sentinel Lymph Nodes in the Surgical Treatment of Breast Cancer and Melanoma.

Овај пројекат истовремено ће бити имплементиран у Универзитеском клиничко-болничком центру Бежанијска коса у Београду, као и у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу.

Клиника за хирургију КБЦ Бежанијска коса, унапредиће свој рад кроз набавку сонде за сентинелне лимфне нодусе, као и кроз едукацију хирурга за увођење ове методе у свакодневну хирушку праксу. На овај начин смањиће се број радикалних операција дојке, а биће и убрзан опоравак најтеже оболелих пацијената. Метода ће се примењивати и на пацијентима оболелим од малигних меланома.

Центар за нуклеарну медицину Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу ће кроз различите едукације и набавку SPECT/CT гама камере, из овог пројекта, имплементирати у свој рутински рад нуклеарну кардиологију и на тај начин побољшати дијагностику кардиоваскуларних болести. Очекује се да ће увођењем ове методе значајно бити смањена листа чекања пацијената за дијагностичку процедуру коронарографија, што ће омогућити брже постављање дијагнозе и лечење кардиоваскуларних пацијената.

Овај пројекат, који вреди нешто више од 750.000,00 евра, је још један у низу пројеката путем којих се обезбеђује вредна опрема, едукује кадар и побољшава ниво здравствене заштите грађана Србије.