Izaberite stranicu
2. августа 2023.
Директорат у сарадњи са МААЕ учествује у сузбијању ширења афричке куге свиња у Србији

Имајући у виду брзо ширење афричке куге свиња (АКС) у Србији и потребу за брзим деловањем, Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије је средином прошлог месеца, за потребе Научног института за ветерину Србије (НИВС), затражио од Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) изузетну хитну подршку у вези са дијагностичким реагенсима потребним за брзу дијагностику ове болести.

С обзиром на то да се очекује повећање броја оболелих животиња тражена је помоћ у вредности од 60 хиљада евра, у дијагностичким реагенсима неопходним за брзу дијагностику афричке куге свиња. Један од кључних елемената у сузбијању заразних болести је брза и поуздана дијагностика јер је основ и претходи свим будућим активностима.

Наиме, предвиђајући ширење АКС, као и долазак других нарочито опасних болести услед климатских промена, МААЕ је финансирала пројекат НИВС 2020/2021 „Јачање капацитета националних референтних лабораторија за рано откривање, епидемиолошки надзор и контролу прекограничних болести животиња у ванредним ситуацијама“. Захваљујући овом пројекту спремност и лабораторијски капацитети су подигнути на највиши ниво.

Афричка куга свиња (АКС) у Србији је први пут дијагностикована 2019. године код домаћих свиња. Захваљујући предузетим мерама као и релативно малој густини популације дивљих свиња у захваћеним подручјима, није дошло до преношења вируса и оболевања дивљих свиња. Међутим, почетком 2020. године, дијагностиковани су први случајеви афричке куге у пограничним подручјима са Румунијом и Бугарском, највероватније као резултат природног ширења болести, односно кретања дивљих свиња. Предузете су бројне мере, а најважније су обухватале појачан и редукциони одстрел ради смањења бројности дивљих свиња. Будући да је АКС тешко контролисати код дивљих свиња, основни циљ примењених мера је спречавање ширења болести на домаће свиње. Стога се у појединим подручјима прибегло превентивној депопулацији домаћих свиња.

У Научном институту за ветеринарство Србије (НИВС) који је Национална референтна лабораторија за ову болест овог вирусног обољење дијагностикује се најсавременијим молекуларним методама. Поред тога, врши се генетска типизација и прати еволуција вируса.