Izaberite stranicu
7. децембар 2022.
Директорат представља капацитете Србије за процену нуклеарних и радилошких ризика

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије од почетка украјинске кризе, а у складу са својим надлежностима, повећао је степен приправности и активности, на праћењу нивоа радиоактивности у ваздуху на територији Републике Србије.

Велики број нетачних информација, сензационалистичког карактера, које су од почетка кризе у Украјини, пласиране у средствима масовне комуникације, доводи јавност у заблуду и може изазвати само штету.

Само Директорат и надлежне институција имају тачне и правовремене информације о нивоу радиоактивности у Србији и Европи као и податке о ванредним догађајима. Уколико дође до значајних промена нивоа радиоактивности у ваздуху у односу на очекиване вредности грађани ће бити правовремено обавештени.

С тим у вези, израђен је кратак филм којим се представљају капацитети Србије за процену сигурносно-безбедносне ситуације везано за нуклеарне и радиолошке ризике, који укључују и несреће на нуклеарним електранама, праћење ситуације и доношење одлука о мерама заштите становништва.

У циљу превенције било каквих дезинформација грађана директор Директората Слађан Велинов напомиње да ,,Веома је важно нагласити да самоиницијативно спровођење мера без издатих упутстава може нанети велику штету.

Од изузетне је важности да грађани знају да једине правовремене информације имамо ми и надлежне институције, ми као Директорат и надлежне институције у Србији“ закључује Велинов.