Izaberite stranicu
19. април 2024.
Директор Директората и јапански амбасадор у посети Музеју Никола Тесла

Слађан Велинов, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије и председник Управног одбора Музеја Никола Тесла, данас се састао са Његовом екселенцијом господином Акиром Имамура, амбасадором Јапана у Републици Србији.

Директор Велинов је Његову екселенцију одвео у обилазак Музејa Никола Тесла, с обзиром на то да је амбасадор током последње посете Директорату, изразио жељу да обиђе ову  јединствену институцију науке и културе у Србији, као и у свету.

Након обиласка Музеја и упознавања са ликом и делом великог српског научника, амбасадор је упутио позив директору Велинову да у наредном периоду  посети резиденцију амбасаде, а Републици Србији и музеју Никола Тесла да учествује на предстојећем EXPO 2025, који ће се одржати у Осаки, у Јапану.

Иначе, поставка Музеја Николa Теслa је, 26. јануара 2019.године,  отворена у Музеју науке Солар, у Хофу, у Јапану, на предлог Друштва Јапан-Србија. Тада је из београдског Музеја Никола Тесла, У Хофу стигло три тоне експоната – светлосни панели, макете лабораторија, Теслин калем, док је Амбасада Србије позајмила Теслину бисту.

Подсећамо да је у августу прошле године, амбасадор Јапана био гост  Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, поводом активности у вези са испуштањем отпадне воде из нуклеарне електране Фукушима.