19. Aprila 2024.
Direktor Direktorata i japanski ambasador u poseti Muzeju Nikola Tesla

Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i predsednik Upravnog odbora Muzeja Nikola Tesla, danas se sastao sa Njegovom ekselencijom gospodinom Akirom Imamura, ambasadorom Japana u Republici Srbiji.

Direktor Velinov je Njegovu ekselenciju odveo u obilazak Muzeja Nikola Tesla, s obzirom na to da je ambasador tokom poslednje posete Direktoratu, izrazio želju da obiđe ovu  jedinstvenu instituciju nauke i kulture u Srbiji, kao i u svetu.

Nakon obilaska Muzeja i upoznavanja sa likom i delom velikog srpskog naučnika, ambasador je uputio poziv direktoru Velinovu da u narednom periodu  poseti rezidenciju ambasade, a Republici Srbiji i muzeju Nikola Tesla da učestvuje na predstojećem EXPO 2025, koji će se održati u Osaki, u Japanu.

Inače, postavka Muzeja Nikola Tesla je, 26. januara 2019.godine,  otvorena u Muzeju nauke Solar, u Hofu, u Japanu, na predlog Društva Japan-Srbija. Tada je iz beogradskog Muzeja Nikola Tesla, U Hofu stiglo tri tone eksponata – svetlosni paneli, makete laboratorija, Teslin kalem, dok je Ambasada Srbije pozajmila Teslinu bistu.

Podsećamo da je u avgustu prošle godine, ambasador Japana bio gost  Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, povodom aktivnosti u vezi sa ispuštanjem otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima.