Izaberite stranicu
1. јула 2022.
Делегација Републике Србије на седмом редовном састанку Заједничке Конвенције о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом

Делегација Републике Србије учествује на седмом редовном састанку држава уговорних страна Заједничке Конвенције о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом, који се одржава у периоду од 27. јуна до 8. јула 2022. године, у седишту Међународне агенције за атомску енергију (MAAE),  у Бечу.

Ово је други пут да наша земља учествује на редовном састанку, на којем ће ове године присуствовати преко 750 делегата, из 76 држава уговорних страна. Претходни редовни састанак одржан је у мају 2018. године. Да подсетимо, Народна скупштина Републике Србије је у новембру 2017. године усвојила предлог Закона о потврђивању Заједничке конвенције о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом.

И на овогодишњем редовном састанку ће се разматрати о најважнијим питањима у области сигурности управљања радиоактивним отпадом и истрошеним нуклеарним горивом, а свака уговорна страна има прилику да поднесе национални извештај који садржи предузете мере за извршење сваке од обавеза из Конвенције.

Делегати Републике Србије су у националном извештају дали преглед тренутног стања у области управљања радиоактивним отпадом и ислуженим нуклеарним горивом у нашој земљи. Република Србија је током излагања националног извештаја посебно похваљена због законских и организационих промена усвојених крајем 2018. године.

Наши делегати ће се, током трајања редовног састанка до 8. јула, састајати са делегацијама других држава из региона и водити разговоре у циљу унапређења сарадње и размене информација у области сигурног управљања радиоактивним отпадом и истрошеним нуклеарним горивом и разматрати посебна питања у овој области.