Izaberite stranicu
26. децембра 2022.
Амбасадор Индонезије подржао пројекат „Зелена Србија“ у Општини Пећинци

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са Општином Пећинци, Туристичком организацијом општине Пећинци и компанијом Color Media Communications, реализовао је акцију садње дрвећа у Огару, Општина Пећинци, у оквиру пројекта „Зелена Србија“. Циљ пројекта „Зелена Србија“ јесте заштита животне средине и подизање свести грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колико је значајно озелењавање и пошумљавање наше земље, овом приликом у Општини Пећинци засађене  су саднице липе.

У реализацији кампање учествовали су Синиша Ђокић, председник Општине Пећинци, Бранко Брајић, помоћник директора Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, Њ. Е. Мохамад Чандра Видја Јудха (H.E. Mochammad Chandra Widya Yudha), амбасадор Индонезије у Србији и Љубица Бошковић, директорка Туристичке организације општине Пећинци.

Амбасадор Индонезије у Србији Њ. Е. Мохамад Чандра Видја Јудха захвалио се на позиву да Амбасада Индонезије учествује у једном овако важном пројекту, којим се подиже свест грађана о значају борбе против климатских промена и важности пошумљавања Србије.

„Поздрављам овакву иницијативу којом се умрежавају локалне самоуправе, компаније и дипломатски кор како би се дао допринос заштити животне средине у Србији. Индонезија такође показује своју опредељеност да се укључи у борбу против климатских промен између осталог и потписивањем Париског споразума, априла 2016. године. На основу овог споразума развила се Стратегија националног доприноса Индонезије којом се планира смањење емисије штетних гасова до 2030. године. Такође, спровели смо и додатне мере које укључују развој система ране најаве, подизање свести грађана и компанија, развој пројеката за образовања и обука из ове области „, истакао је амбасадор Индонезије у Србији.

Бранко Брајић, заменик директора Директората за радијациону и нуклеарну сигурност Србије у име Директората као регулаторног тела у нашој земљи изразио је захвалност председнику и руководству Општине Пећинци и амбасадору Индонезије што су препознали намеру и идеју пројекта „Зелена Србија“ коју Директорат спроводи већ трeћу годину за редом.

 „До сада смо обишли двадесет и осам градова и засадили небројано садница, на тај начин покушали смо да симболично али ипак значајно допринесемо подизању свести грађана у општинама у којима смо били о значају пошумљавања и озелењавања наше земље. Једна од наших главних обавеза као Директората јесте и очување животне средине у том смислу смо одлучни и опредељени да овим путем наставимо и даље, и да се кампања „Зелена Србија“ реализује и наредних година. Желео бих да истакнем да су и Директорат и држава Србија спремни и отворени за све врсте сарадње са Индонезијом по питању екологије и очувања животне средине“, напомену је Брајић.

Председник Општине Пећинци Синиша Ђокић навео је да су за данашњу садњу одабране саднице липе, прекрасног и лековитог дрвета.

„Општина Пећинци као високо развијена индустријска општина себи је поставила као један од основних циљева очување животне средине, тако да свако стабло посађено на територији наше општине представља велики помак ка том циљу. Самим тим што се налазимо у дворишти Етно куће Аксентијев кућерак где се садња реализовала показујемо да водимо рачуна о нашој општини и здрављу становништва. Поред ове кампње, напомињем да општина на годишњем нивоу спроводи велики број акција садње дрвећа“, истиче Ђокић

Директорка Туристичке организације општине Пећници Љубица Бошковић изјавила је да Срем обилује бројним културно-историјским и природним знаменитостима. Туристичка организација општине Пећинци бави се развојем, промоцијом и презентацијом природних и културних вредности из тог разлога је одабрано да се акција „Зелена Србија“ реализује у Огару у дворишту Етно куће Аксентијев кућерак која је стара више од 200 година.

„Етно кућа у Огару датира из друге половине 18. века и једна је од најстаријих очуваних сеоских кућа у Срему. Због своје архитектуре, начина градње, старости, аутентичности под заштитом је државе као културно добро од изузеног значаја. Данас је она један од омиљених локалитета на туристичкој мапи општине Пећинци и незаобилазно место на путу ка Специјалном резервату природе Обедска бара. Породица Стојшић, која је градила кућу у Огару, доселила се у Срем у једној од бројних сеоба српског народа. Последњи власник куће који је живео у њој звао се Аксентије Стојшић, по коме је овај локалитет добио име“, напомиње Љубица Бошковић.

У оквиру пројекта „Зелена Србија“ садња дрвећа организује се у 10 градова и општина Србије на годишњем нивоу. Општина Пећинци је 28. општина по реду која се прикључила пројекту.