26. Decembra 2022.
Ambasador Indonezije podržao projekat „Zelena Srbija“ u Opštini Pećinci

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa Opštinom Pećinci, Turističkom organizacijom opštine Pećinci i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Ogaru, Opština Pećinci, u okviru projekta „Zelena Srbija“. Cilj projekta „Zelena Srbija“ jeste zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje naše zemlje, ovom prilikom u Opštini Pećinci zasađene  su sadnice lipe.

U realizaciji kampanje učestvovali su Siniša Đokić, predsednik Opštine Pećinci, Branko Brajić, pomoćnik direktora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, Nj. E. Mohamad Čandra Vidja Judha (H.E. Mochammad Chandra Widya Yudha), ambasador Indonezije u Srbiji i Ljubica Bošković, direktorka Turističke organizacije opštine Pećinci.

Ambasador Indonezije u Srbiji Nj. E. Mohamad Čandra Vidja Judha zahvalio se na pozivu da Ambasada Indonezije učestvuje u jednom ovako važnom projektu, kojim se podiže svest građana o značaju borbe protiv klimatskih promena i važnosti pošumljavanja Srbije.

“Pozdravljam ovakvu inicijativu kojom se umrežavaju lokalne samouprave, kompanije i diplomatski kor kako bi se dao doprinos zaštiti životne sredine u Srbiji. Indonezija takođe pokazuje svoju opredeljenost da se uključi u borbu protiv klimatskih promen između ostalog i potpisivanjem Pariskog sporazuma, aprila 2016. godine. Na osnovu ovog sporazuma razvila se Strategija nacionalnog doprinosa Indonezije kojom se planira smanjenje emisije štetnih gasova do 2030. godine. Takođe, sproveli smo i dodatne mere koje uključuju razvoj sistema rane najave, podizanje svesti građana i kompanija, razvoj projekata za obrazovanja i obuka iz ove oblasti “, istakao je ambasador Indonezije u Srbiji.

Branko Brajić, zamenik direktora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost Srbije u ime Direktorata kao regulatornog tela u našoj zemlji izrazio je zahvalnost predsedniku i rukovodstvu Opštine Pećinci i ambasadoru Indonezije što su prepoznali nameru i ideju projekta „Zelena Srbija“ koju Direktorat sprovodi već treću godinu za redom.

„Do sada smo obišli dvadeset i osam gradova i zasadili nebrojano sadnica, na taj način pokušali smo da simbolično ali ipak značajno doprinesemo podizanju svesti građana u opštinama u kojima smo bili o značaju pošumljavanja i ozelenjavanja naše zemlje. Jedna od naših glavnih obaveza kao Direktorata jeste i očuvanje životne sredine u tom smislu smo odlučni i opredeljeni da ovim putem nastavimo i dalje, i da se kampanja „Zelena Srbija“ realizuje i narednih godina. Želeo bih da istaknem da su i Direktorat i država Srbija spremni i otvoreni za sve vrste saradnje sa Indonezijom po pitanju ekologije i očuvanja životne sredine”, napomenu je Brajić.

Predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić naveo je da su za današnju sadnju odabrane sadnice lipe, prekrasnog i lekovitog drveta.

„Opština Pećinci kao visoko razvijena industrijska opština sebi je postavila kao jedan od osnovnih ciljeva očuvanje životne sredine, tako da svako stablo posađeno na teritoriji naše opštine predstavlja veliki pomak ka tom cilju. Samim tim što se nalazimo u dvorišti Etno kuće Aksentijev kućerak gde se sadnja realizovala pokazujemo da vodimo računa o našoj opštini i zdravlju stanovništva. Pored ove kampnje, napominjem da opština na godišnjem nivou sprovodi veliki broj akcija sadnje drveća“, ističe Đokić.

Direktorka Turističke organizacije opštine Pećnici Ljubica Bošković izjavila je da Srem obiluje brojnim kulturno-istorijskim i prirodnim znamenitostima. Turistička organizacija opštine Pećinci bavi se razvojem, promocijom i prezentacijom prirodnih i kulturnih vrednosti iz tog razloga je odabrano da se akcija „Zelena Srbija“ realizuje u Ogaru u dvorištu Etno kuće Aksentijev kućerak koja je stara više od 200 godina.

„Etno kuća u Ogaru datira iz druge polovine 18. veka i jedna je od najstarijih očuvanih seoskih kuća u Sremu. Zbog svoje arhitekture, načina gradnje, starosti, autentičnosti pod zaštitom je države kao kulturno dobro od izuzenog značaja. Danas je ona jedan od omiljenih lokaliteta na turističkoj mapi opštine Pećinci i nezaobilazno mesto na putu ka Specijalnom rezervatu prirode Obedska bara. Porodica Stojšić, koja je gradila kuću u Ogaru, doselila se u Srem u jednoj od brojnih seoba srpskog naroda. Poslednji vlasnik kuće koji je živeo u njoj zvao se Aksentije Stojšić, po kome je ovaj lokalitet dobio ime“, napominje Ljubica Bošković.

U okviru projekta „Zelena Srbija“ sadnja drveća organizuje se u 10 gradova i opština Srbije na godišnjem nivou. Opština Pećinci je 28. opština po redu koja se priključila projektu.