Izaberite stranicu
12. април 2019.
Представници Републике Србије у Бечу на састанку о нуклеарној форензици

На техничком састанку посвећеном нуклеарној форензици, који је одржан 1. априла у Бечу, у Аустрији, заједно са две стотине представника из целог света, именовани од Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност, учествовали су представници Природно-математичког факултета (ПМФ) из Новог Сада.

Oвај технички састанак је дао детаљан преглед неопходних корака развоја нуклеарне форензике у Републици Србији. ПМФ Нови Сад своју улогу пре свега види у области едукације и тренинга професионалног особља као и студената са различитим професионалним образовањем и искуством. Наши представници су кроз предавање које су одржали, о недеструктивним техникама и њиховој улози у нуклеарној форензици, показали спремност да кроз активно учешће у будућим активностима везаним за област нуклеарне форензике дају свој стручни допринос и помогну да се ова област развије и у Републици Србији. Свака држава мора почети од припреме Националног акционог плана, а за његову израду неопходно је укључити експерте из различитих области и институција које су релевантне и компетентне.

План је да ПМФ у Новом Саду, у сарадњи са МААЕ и Директоратом за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, као и са Министарством унутрашњих послова, Министарством спољних послова и другим институтима, интензивно ради на развоју нуклеарне форензике у Србији, као нове научно-истраживачке, едукационе и практичне области, у циљу спремности да се реагује у случају било код криминалног дела, које залази у нарушавањење нуклеарне безбедности наше земље.