Izaberite stranicu

Београд, 11.3.2021. – Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) организовао је онлајн конференцију поводом 10 година од нуклеарног акцидента у Фукушими под називом „Нуклеарна сигурност данас: Фукушима – 10 година после“.

Акцидент у нуклеарној електрани Фукушима Даиићи последица је катастрофалног земљотреса и цунамија који су погодили источну обалу Јапана 11. марта 2011. године. Електрана је од Токија удаљена 220 километара, а око десетине хиљада људи присилно је евакуисано из префактуре Фукушима, док је још више грађана само отишло због страха од зрачења.

Након Чернобиљске катастрофе, акцидент у Фукушими се сматра најтежом несрећом која се односи на употребу нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

На отварању конференције Његова екселенција амбасадор Јапана у Београду Такахико Кацумата изјавио је да је скоро 20,000 људи страдало током акцидента у Фукушими, а више од 2,500 их се води као нестали у катастрофи.

„Скоро Одмах након земљотреса, Влада Србије је била међу првима која је понудила помоћ Јапану. Крајем марта, је преко Црвеног крста обезбедила приближно 50 милиона динара, а након ове брзе акције, на крају је сакупљено око 170 милиона динара путем донација становништва“, истакао је амбасадор Јапана.

Он је додао да су се околности у Фукушими значајно промениле и да су наредбе за евакуацију поништене у већини области, тако да се све већи број људи враћа у своје родне градове, осим у оним зонама у које је повратак и даље тежак.

Директор СРБАТОМ-а Слађан Велинов изјавио је на отварању конференције да је Агенција за заштиту јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије, данас Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, током акцидента у Фукушими, свакодневним праћењем стања стручно и професионално информисала становништво.

Велинов је навео и то да је константом изградњом капацитета Директората, као стручног и независног регулаторног тела, обезбеђено да се на све изазове који могу настати услед акцидента овакве врсте, било где у свету, одговори адекватно и спремно.

„Један од доказа да смо на правом путу је успешно учешће на међународној вежби „ConvEx-3“ током које је симулиран одговор на акцидент на нуклеарној електрани Пакш у Мађарској. Директорат је показао да у случају нуклеарног акцидента у нашем најближем комшилуку, правилним радом, последице могу да се сведу на минимум“ закључио је Велинов.

Конференција „Нуклеарна сигурност данас: Фукушима – 10 година после“ део је серије конференција и скупова под називом „Нуклеарна сигурност данас“ који имају за циљ да грађанима приближе примену извора зрачења нуклеарне енергије, као и њихову сигурност.

Током конференцији се говорило о акциденту у нуклеарној електрани Фукушима Даиићи, ублажавању његових последица, декомисији нуклеарне електране, санацији и ремедијацији њене локације као и о реакцијама у Србији на несрећу у нуклеарној електрани.

Целу конференцију можете погледати на YouTube kanalu SRBATOM-a.