Izaberite stranicu

Влада Јапана је, у оквиру 64. редовног заседања Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ),  јуче организовала скуп са циљем да се прикажу активности на декомисији нуклеарних реактора електране Фукушима-Даичи и санацији и ремедијацији контаминираног терена.

Приказане су презентације и видео материјали у којима се види напредак у свим сегментима. Уклањање истрошеног нуклеарног горива из базена свих реактора је у току, док су у припреми активности у вези са уклањањем истопљеног нуклеарног горива из реактора. Видљив је огроман напредак у вези са третманом и складиштењем течног и чврстог радиоактивног отпада, као и спречавања продора подземних вода у земљиште испод нуклеарних реактора и њено изливање у океан. Услови за рад запослених су значајно побољшани, а подручје на коме је обавезно ношење заштитне опреме је драстично смањено.

Становништво се полако враћа у насеља која су била евакуисана због катастрофе. Обновљен је рад школа, болница, тржних центара и спортских терена у подручјима у којима је дозвољен повратак.

Очигледно је да влада Јапана и предузеће које је основано за обављање послова декомисије у оквиру корпорације TEPCO (Tokyo Electirc Power Company – оператер НЕ Фукушима-Даичи) улажу огромне напоре и финансијска средства у циљу санирања последица једне од највећих нуклеарних катастрофа која је изазвана разорним земљотресом.