Izaberite stranicu

Међународна агенција за атомску енергију (МААЕ) одобрила је захтев Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, као техничког координатора са МААЕ, да се Ветеринарском специјалистичком институту „Ниш“ обезбеди опрема за брзу детекцију SARS – CoV-2 вируса.

Опрема, вредна 74.464 евра, која ће ускоро стићи Ветеринарском институту у Нишу,  допринеће повећању капацитета, али и вишем нивоу  биосигурности и биобезбедности. Дониране лабораторије у свом саставу имају кабинете биосигурносног нивоа 2 и 3, што значи да се може радити са високо патогеним вирусима, односно са вирусима који имају висок ризик и за друштво и за појединце. Осим брзе детекције, као додатну предност ове опреме је сигурност и заштита људи који раде у лабораторијама.

Ветеринарски специјалистички институт „Ниш“ је четврта институција у Републици Србији за коју је, од почетка пандемије, МААЕ обезбедила донацију RT-PCR пакета за хумано тестирање на COVID-19.

Опрема, коју је  МААЕ до сада испоручила Институту за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, Научном ветеринарском институту Нови Сад, Ветеринарском специјалистичком институту Краљево, заједно са опремом која ће ускоро стићи у Ниш, вредна је 306.880 евра.