Izaberite stranicu

Међународна агенција за атомску енергију (МААЕ) примила је данас другу и последњу пошиљку ниско обогаћеног уранијума (НОУ) у наменски изграђен објекат у Казахстану. Ова банка НОУ служи као резерва, у власништву МААЕ, за испоруку у случају да снабдевање овим материјалом у изузетним околностима закаже у некој од земаља чланица МААЕ. Количина НОУ у банци одговара количини довољној да снабдева енергијом велики град у току три године.

Казахстанска национална атомска компанија Казатомпром – највећи светски произвођач природног уранијума – испоручила је 28 цилиндара НОУ у постројење Металуршког постројења Улба у граду Уст-Каменогорск. Уранијум је пореклом из Казахстана и обогаћен је у погону у суседној Русији пре него што је материјал превезен возом на локацију у источном Казахстану, где су га прегледали и званично прихватили стручњаци МААЕ.

Ово је један од најамбициознијих подухвата Агенције од оснивања 1957. године. Успостављање и рад ове банке у потпуности се финансирају добровољним прилозима држава чланица МААЕ и другим донаторима у укупном износу од 150 милиона USD, покривајући процењене трошкове за најмање 20 година пословања. Донатори су  Иницијатива за нуклеарну претњу, Сједињене Америчке Државе, Европска унија, Уједињени Арапски Емирати, Кувајт, Норвешка и Казахстан. Казахстан је такође допринео тиме што је домаћин банци НОУ.

Извор:  https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/second-shipment-of-low-enriched-uranium-completes-iaea-leu-bank