Izaberite stranicu

Поводом обележавања десете годишњице рада  Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије СРБАТОМ, 9. децембра 2019. године одржан је први до сада заједнички састанак представника регулаторних тела у овој области из региона земаља бивше Југославије.

Идеја нашег Директората, који је и иницирао састанак, била је да се размене искуства о спровођењу регулативе из области радијационе и нуклеарне сигурности.

Ивана Аврамовић, помоћница директора сектора за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност одржала је презентацију о историјату регулативе на нашим просторима, повезујући кључне кораке у тој историји са догађајима у свету и код нас који су те кораке подстакли.

Помоћник директора за правне, финансијске, опште и послове људских ресурса и међународне сарадње Бранко Брајић презентовао је законодавни оквир који сада регулише ову област у Републици Србији.

Директор Директората Слађан Велинов указао је на то како се у пракси остварује сарадња са различитим институцијама и органима који су укључени у питања радијационе сигурности и безбедности.

Госте из Хрватске, Северне Македоније и Босне и Херцеговине интерсовала су разна питања и начини њихових решавања у пракси у Србији, на која су одговорили домаћини из Директората. Размењена су драгоцена искуства и констатовани заједнички проблеми и могућа сарадња на њиховом решавању.

Другог дана посете гости су посетили Институт ”Винча” и  ЈП Нуклеарни објекти Србије. Том приликом обишли су и упознали се са производњом радиоизотопа, радом радијационе јединице за стерилизацију и конзервацију и лабораторије за метрологију јонизујућих зрачења са секундарним стандардима у Институту ”Винча”, као и складишта радиоактивног отпада и постројења за прераду радиоактивног отпада у оквиру ЈП Нуклеарни објекти Србије.

Иницијатива да се састану регулаторна тела из региона наишла је на одобравање и велику подршку свих земаља у региону, иако су представници Црне Горе и Словеније овога пута били спречени да присуствују због ранијих обавеза. И поред тога, сви су изразили јасну жељу да ово буде континуална активност у региону.