Izaberite stranicu

У оквиру пленарног заседања Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) у Бечу, присутним делегатима се обратио господин Рафаел Маријано Гроси, генерални директор МААЕ.  Он је истакао да се 64. заседање Генералне конференције одвија у изузетним, ванредним околностима глобалне пандемије, те да су на заседању присутне делегације из 172 земље чланице, као и представници различитих међународних организација.

Господин Гроси је известио да је Агенција током пандемије вируса COVID-19 послала преко 1000 пошиљки помоћи, у више од 120 земаља широм света, одазивајући се тако захтевима за помоћ држава чланица.  Нагласио је да ће Агенција наставити да пружа ову врсту помоћи с обзиром на то да  пандемија није побеђена и додао да MAAE учи из овог искуства.   Он је истакао  да је у том светлу инициран програм ZODIAC, који би требало да обједини научне и техничке капацитете Агенције, помажући земљама да спрече пандемије узроковане бактеријама, паразитима, гљивицама или вирусима који потичу од животиња и могу се пренети на људе.  Програм ZODIAC ће ојачати спремност и способност држава чланица да брзо открију и благовремено одговоре на избијање таквих болести, а такође и координирати напоре Агенције са другим међународним организацијама.

У свом обраћању генерални директор Гроси је подвукао да ће Агенција активно доприносити свим глобалним изазовима који се односе на мандат МААЕ, и у том смислу посебно је издвојио три области. У склопу борбе против нуклеарне пролиферације,  по речима директора Гросија,  инспекцијске посете у вези са применом нуклеарних гарантија одвијале су се неометано све време пандемије, упркос измењеним условима кретања и ограничењима у међународном саобраћају, као и затварању неких земаља. Спровођење програма који се односе на безбедност и стерилизацију хране, као и на борбу против канцера и лечење пацијената који болују од канцера су високо на листи приоритета Агенције, рекао је директор МААЕ. Надаље, борба против глобалног загревања и климатских промена, као и еколошких проблема у ширем смислу са којима се свет суочава, такође су уграђене у програме које ће Агенција спроводити.

Како би била у стању да спроведе наведено, Агенција ће наставити да унапређује и модернизује научно-техничке капацитете својих лабораторија у Сајберсдорфу, као и да усавршава програме техничке сарадње који су од изузетног значаја за државе чланице.

На крају свог обраћања господин Гроси је изнео уверење да ће Агенција, свиме што чини, стремити томе да племенита идеја атома за мир постане стварност човечанства.