Izaberite stranicu

У оквиру 64. Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), 23. септембра 2020. године, одржана је прослава 20-годишњице међународног пројекта за иновације нуклеарни реактори и горивни циклуси (INPRO- International Project for development of innovative reactors and fuel cycles) МААЕ . Том приликом, одлуком генералног директора државне атомске корпорације РОСАТОМ  „за значајан лични допринос развоју међународног пројекта INPRO, као и за активно промовисање нуклеарних технологија на међународном нивоу“, господин Зоран Драче је заједно са још двојицом колега, из Немачке и Сједињених Америчких Држава, добио медаљу као први Шеф одељења INPRO, односно признање од РОСАТОМА за  међународну промоцију  нуклеарних технологија.

Наиме, идеја оснивања INPRO је била иницијатива Владимира Владимировича Путина, преседника Руске Федерације из 2000. године, са циљем да у исту раван постави носиоце развоја напредних нуклеарних технологија и потенцијалне кориснике. Активности INPRO усаглашавају и подржавају Европска Унија и 42 земље чланице, а резултати рада овог пројекта доступни су свим земљама чланицама  МААЕ, мада у раду на различитим активностима учествују само представници земаља чланица INPRO.  Извори средстава за активности долазе углавном из Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава, а у мањој мери из Индије, Кине, Јужне Кореје, Немачке, Француске, Канаде, Пољске и Јапана.   

Иако Република Србија, за сада није члан INPRO, од изузетног значаја за нашу земљу је чињеница,  да је  господин Зоран Драче дуго година водио овај пројекат, као и да је у време док га је водио, INPRO постао самостално одељење у МААЕ .

INPRO се пре свега бави оценама дугорочне самодрживости нулеарних постројења и њихових горивних циклуса као и моделирањем глобалних сценарија развоја и применне  нуклеарне енергетике.