25. Septembra 2020.
Medalja ,, Za međunarodnu saradnju u nuklearnoj oblasti” državne atomske korporacije ROSATOM dodeljena gospodinu Zoranu Drače

U okviru 64. Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE), 23. septembra 2020. godine, održana je proslava 20-godišnjice međunarodnog projekta za inovacije nuklearni reaktori i gorivni ciklusi (INPRO- International Project for development of innovative reactors and fuel cycles) MAAE . Tom prilikom, odlukom generalnog direktora državne atomske korporacije ROSATOM „za značajan lični doprinos razvoju međunarodnog projekta INPRO, kao i za aktivno promovisanje nuklearnih tehnologija na međunarodnom nivou“, gospodin Zoran Drače je zajedno sa još dvojicom kolega, iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, dobio medalju kao prvi Šef odeljenja INPRO, odnosno priznanje od ROSATOMA za međunarodnu promociju nuklearnih tehnologija.

Naime, ideja osnivanja INPRO je bila inicijativa Vladimira Vladimiroviča Putina, presednika Ruske Federacije iz 2000. godine, sa ciljem da u istu ravan postavi nosioce razvoja naprednih nuklearnih tehnologija i potencijalne korisnike. Aktivnosti INPRO usaglašavaju i podržavaju Evropska Unija i 42 zemlje članice, a rezultati rada ovog projekta dostupni su svim zemljama članicama MAAE, mada u radu na različitim aktivnostima učestvuju samo predstavnici zemalja članica INPRO. Izvori sredstava za aktivnosti dolaze uglavnom iz Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država, a u manjoj meri iz Indije, Kine, Južne Koreje, Nemačke, Francuske, Kanade, Poljske i Japana.

Iako Republika Srbija, za sada nije član INPRO, od izuzetnog značaja za našu zemlju je činjenica, da je gospodin Zoran Drače dugo godina vodio ovaj projekat, kao i da je u vreme dok ga je vodio, INPRO postao samostalno odeljenje u MAAE .

INPRO se pre svega bavi ocenama dugoročne samodrživosti nulearnih postrojenja i njihovih gorivnih ciklusa kao i modeliranjem globalnih scenarija razvoja i primenne nuklearne energetike.