Izaberite stranicu

Делегација Републике Србије данас се  обратила на 64. Генералној конференцији Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ).

У име Републике Србије, заменик шефа делегације Милан Гојковић честитао је на избору за председника 64. Генералне конференције и поздравио кандидатуру Републике Гвинеје и Независне Државе Самое за чланство у Агенцији.

Заменик шефа делегације Милан Гојковић је изразио захвалност за неопходну помоћ коју је Србија,  услед избијања и рапидног ширења COVID-19 вируса, добила од Агенције.  Он је нагласио да је донација МААЕ Србији, у износу од 227.286,400 евра у виду опреме за 3 специјализоване COVID-19 RT-PCR јединице,  значајно  унапредила наше капацитете у брзом откривању преносиоца инфекције.

„Обезбеђивањем сличне помоћи за још 124 земље широм света, Агенција је још једном потврдила своју посвећеност остваривању добробити за читаво човечанство. Србија је убеђена да једино заједничким приступом, глобални изазови проузроковани COVID-19 пандемијом могу бити ефикасно и  трајно превазиђени.  У том смислу, и у складу са својим капацитетима, Србија је спремна да пружи своју пуну сарадњу“, рекао је заменик шефа делегације.

Он је истакао да Србија још једном потврђује своју посвећеност фундаменталним принципима МААЕ у погледу сигурног и безбедног коришћења нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

„Наша земља ће да настави да подржава све напоре МААЕ у правцу ојачавања и унапређења ефикасне примене Гарантија у складу са  Уговором о неширењу нуклеарног оружја и универзалном јачању режима непролиферације.Овим се потврђује и наша посвећеност борби против свих претњи  које прозилазе из нуклеарног тероризма. Србија ће да настави и да придаје значај нуклеарној сигурности и безбедности радиоактивних извора, али и да доприноси јачању ефикасних механизама борбе против нелегалног премештања нуклеарног материјала и других извора зрачења унапређењем мера физичко-техничке заштите и стављањем напуштених извора под контролу“, казао је заменик шефа делегације.

Он је подсетио да је Србија посвећена и даљем јачању свог законодавног и регулаторног оквира у вези са радијационом и нуклеарном сигурношћу и безбедношћу у складу са међународним стандардима и прописима Европске уније.

„Приоритети моје земље, сада више него икада пре, остају да буду заштита здравља становништва и животне средине, као и, нарочито, употреба нуклеарне енргије у мирољубиве сврхе. Србија ће наставити да испуњава своје обавезе  које произилазе из одговарајућих међународних конвенција и да настави да примењује Кодекс о сигурности и безбедности радиоактивних извора, а у складу са изузетним значајем који придајемо овим МААЕ документима у служби унапређења сигурности и безбедности извора зрачења, рекао је заменик шефа делегације.

Посебно је нагласио значај Програма техничке сарадње за Републику Србију, чија подршка је била од фундаменталног значаја током кризе проузроковане COVID-19 вирусом и истакао да наша земља тренутно активно учествује у великом броју националних, регионалних и међународних пројеката, упркос отежаним околностима проузрокованим пандемијом.

„Дозволите ми да нагласим да Србија у потпуности подржава Годишњи извештај МААЕ за 2019. годину, програм и буџет за 2021. годину као и нашу доследну и пуну подршку свим активностима МААЕ и Секретеријата, као и пуну посвећеност фундаменталним принципима МААЕ у вези са сигурном и безбедном употребом нуклеарне енергије“, закључио је заменик шефа делегације.

Изјава делегације Републике Србије