Izaberite stranicu
21. јун 2024.
У Директорату одржано завршно представљање пројекта Подршка регулаторном телу Србије и локалитету Винча

Завршно представљање пројекта „Подршка регулаторном телу Србије и локалитету Винча“ (енг. Support to Serbian Regulatory Authority and the Vinča Site), одржано је јуче  у просторијама Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, уз присуство представника медија.

Састанку су, поред представника Директората и Инстута за нуклеарне науке Винча, присуствовали и заменица шефа делегације Европске уније у Србији, Пламена Халачева, представници Министарства науке, технолошког развоја и иновација, као и  представници Европске Комисије.

Дан пре овог састанка, представници Европске Комисије су заједно са челницима Директората и Института Винча, одржали састанак у Инстуту за нуклеарне науке Винча, након чега су обишли неколико Лабораторија Института.

Овај пројекат, фокусиран на решавање неких од кључних изазова са којима се Србија сусреће у процесу придруживања Европској унији,  вредан 2 милиона евра, финансиран је преко Инструмента за сарадњу у области нуклеарне сигурности Европске уније (енг. Instrument for Nuclear Safety Cooperation – INSC), а спроводио га је конзорцијум ЕУ којег чине ENCO из Аустрије, BEL V, IRE и SCK CEN из Белгије, и регулаторно тело за атомску енергију Мађарске.

 „Република Србија је, уз континуирану и драгоцену помоћ Европске уније, путем разноврсних пројеката успела да унапреди бројне сегменте у друштву“, рекао је Слађан Велинов, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, на јучерашњем састанку.

Он је истакао да је главни циљ овог пројекта, решавање кључних изазова у процесу приступања ЕУ, укључујући даљу транспозицију правних тековина у области заштите од зрачења и нуклеарне безбедности као и даље унапређење капацитета и развој потенцијала Србије у овој области.

Велинов је нагласио да пројекат подразумева даљу транспозицију правних тековина ЕУ у области заштите од зрачења и нуклеарне безбедности, као и унапређење степена искоришћености и могућности у спровођењу надзора, нуклеарне безбедности и управљања радиоактивним отпадом.

Он се захвалио представницима Европске Комисије на значајној подршци коју је Србија добила у виду 33 мерне станице, кроз пројекат унапређења система за рано упозоравање на нуклеарне и радиолошке акциденте, у коме Директорат  учествује од 2021. године.

„Новим мерним станицама, значајно је повећана покривеност Србије у складу са постојећим ризицима“, рекао је Велинов и додао да је веома важно,“ да се уз нови систем станица, паралелно унапређује и механизам за благовремено доношење одговарајућих мера за заштиту становништва и животне средине од штетног дејства јонизујућих зрачења“.

Он је додао да је важна донација ЕУ два уређаја за идентификацију радиоизотопа, као и десет личних дозиметара зрачења. „Укупна вредност само те опреме је, више од 300.000 евра“, рекао је Велинов.

Иначе, Европска унија је од 2002. године, у области нуклеарне сигурности обезбедила финансијску помоћ  Републици Србији, у вредности више од 20 милиона евра.