Izaberite stranicu
21. март 2024.
У Бриселу почео први Самит о нуклеарној енергији

На првом Самиту о нуклеарној енергији који је почео данас у Бриселу, у Белгији, учествује председник Србије Александар Вучић и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

„Данас је важан дан, да разумемо колико смо погрешне одлуке доносили у претходне три, четири деценије. Значај који се придаје овом Самиту, говори колико ће нам струје недостајати у будућности. Да поједноставим, без нуклеарне енергије ми нећемо бити у стању да преживимо“, рекао је председник Вучић у данашњем обраћању, пред почетак овог скупа.

Он је указао на три кључне ствари у вези са применом нуклеарне енергије. Истакао је да Република Србија у овом тренутку не поседује довољно стручних капацитета и финансијских средстава за имплементацију пројеката у области примене нуклеарне енергије.

„А превасходно Републици Србији је потребна помоћ и размена искуства у креирању и примени нове легислативе из области примене нуклеарне енергије“, казао је председник Вучић.

Први Самит о нуклеарној енергији, који организују Међународна агенција за атомску енергију и Краљевина Белгија, окупиће водеће светске лидере. Први пут на оваквом скупу састаће се се делегације из 30 земаља, представници индустрије, шефови истраживачких центара, стручњаци, као и представници цивилног друштва.

Потврђено је да ће међу лидерима, на овом историјском састанку, поред председника Републике Србије, Александра Вучића, учествовати и челници Јерменије, Белгије, Хрватске, Чешке, Финске, Француске, Мађарске, Холандије, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније и Шведске, који ће говорити на тему примене нуклеарне енергије.

Директор Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси изјавио је јутрос у Бриселу, пред отварање Самита, да се мора учинити све што је потребно како би се повећало учешће нуклеарне енергије у енергетској транзицији и процесу декарбонизације.

Он је приликом доласка на Самит рекао, да светски лидери сматрају да је питање употребе нуклеарне енергије суштинско питање и истакао да је јасно да нуклеарна енергија постоји и да има важну функцију, као и да је већ половина чисте енергије у Европи нуклеарна.

Самит долази након историјског укључивања нуклеарне енергије у Глобалну анализу, договорену на конференцији УН о климатским променама (COP28), која је одржана у Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима, у децембру прошле године.

Своју визију о кључној улози нуклеарне енергије у достизању „нето нуле“ када је реч о емисијама CO2 и промовисању одрживог развоја, на овом Самиту имаће прилику да поделе, шефови држава и влада земаља учесница: Аргентина, Азербејџан, Бангладеш, Бразил, Бугарска, Канада, Кина, Египат, Индија, Италија, Јапан, Казахстан, Пакистан, Филипини, Република Кореја, Саудијска Арабија Арабија, Јужна Африка, Турска, Уједињени Арапски Емирати, Уједињено Краљевство и Сједињене Америчке Државе. Предвиђено је и да се током трајања Самита одрже четири панел дискусије на тему  иновација у пољу нуклеарне технологије и успостављању равноправних услова за финансирање нуклеарне енергије, а очекује се и усвајање Декларације о нуклеарној енергији, на крају Самита.

Говор председника Републике Србије Александра Вучића на првом Самиту о нуклеарној енергији погледајте на следећем линку.